Regering wil geen verdere frequenties voor FunX

De regering wil geen verdere frequenties aan FunX geven. Dit schrijft D66-minister Laurens Jan Brinkhorst aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de PvdA die deze op instigatie van FunX (als dochter van Stichting G4 Radio) had gesteld. ‘Het toekennen van frequentieruimte aan FunX zal niet mogelijk zijn omdat hierver reeds toezeggingen zijn gedaan richting andere, publieke en commerciele partijen’, aldus Brinkhorst. Volgens de minister van Economische Zaken zijn beschikbare restfrequenties gebruikt om na de implementatie van zero-base ‘ontstane ontvangstklachten’ op te lossen en zal een beperkt aantal restfrequenties ten behoeve van de regionale commerciele omroep worden verdeeld dit jaar. Ook zegt Brinkhorst dat frequenties nog voor de optimalisatie van lokale publieke omroepen en commerciele omroepen worden ingezet. Verder antwoordt Brinkhorst op de vraag of FunX mustcarry op de kabel kan worden met de mededeling dat Raad van Bestuur van de NOS per 2008 met instemming van de overheid (die dat uiteindelijk beslist) kan bepalen welke zenders must carry zijn en niet. De landelijke versie van FunX (FunX supported by BNN) die onder auspici├źn van de Raad van Bestuur van de NOS wordt gemaakt, is thans een neventaak van de NOS (via de Stichting Colorful Radio). Bovendien wijst Brinkhorst er op dat lokale publieke omroepen zich nu al kunnen beroepen op de mustcarryplicht van programma’s die gericht zijn op specifieke bevolking- en leeftijdsgroepen waaronder minderheden. Willem Stegeman, directeur van FunX zegt de brief nog te moeten bestuderen voordat deze met een reactie kan komen.

FunX zendt thans als publieke neventaakzender van de vier lokale publieke omroepen uit de vier grote Randstad-steden uit via vier relatief sterke FM-frequenties alsmede op de kabel. Buiten dit gebied produceert FunX BV voor de publieke landelijke omroep (NOS-Raad van Bestuur en BNN) een landelijke versie die via satelliet, internet en in het grootste deel van Nederland via de kabel te ontvangen is. FunX BV heeft op 16 december jl. bij de Tweede Kamer een zogeheten ‘claim’ op extra frequenties neergelegd om in veel meer steden te kunnen uitzenden via de FM-ether. Deze claim wordt door de regering nu met een ‘nee’ beantwoordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *