‘Nieuw’ verbod Donner bestaat niet

Het volgens vele media uitgevaardigde verbod op Nederlandse uitzending van de tv-zenders Al Manar (Libanon) en Sahar TV 1 (Iran) van CDA-minister Piet Hein Donner is niets meer of minder dan een loze melding en spierballentaal voor iets dat allang geregeld was, maar misschien bij de geachte kamerleden in de vergetelheid was geraakt. En aldus kon Donner vandaag genieten van een mooie publiciteitscampagne, zo midden in de lokale verkiezingscampagnes.

Wat is het geval? Op 13 december 2004 staakte Al Manar haar uitzendingen op de Hotbird-satelliet. Niet omdat Nederland dit nu zo graag heeft gewild, of omdat Nederland aan heeft gedrongen bij andere landen om er voor te zorgen dat haatzaaiende zenders verboden worden, maar omdat er in Frankrijk al een wat langer gaande discussie hierover uiteindelijk heeft geleid tot een uitzendverbod voor Al Manar middels onder de Franse jurisdictie vallende bedrijven. En Eutelsat SA, eigenaar van de Hotbird-satelliet is gevestigd in Parijs, Frankrijk. Terwijl in Frankrijk de discussie al heftige vormen had aangenomen, nam de Tweede Kamer een motie aan om onderzoek te doen opdat (verspreiding van) haatzaaiende zenders verboden kunnen worden. Niet dat er in Nederland ook maar één kabelexploitant bestaat die in Nederland deze zenders doorgeeft, maar het gaat om het idee. Wèl is op 23 maart 2005 na Europees overleg en overleg tussen het Commissariaat voor de Media en de minister van Justitie Al Manar verdwenen van de NSS7-satelliet. NSS, New Skies Satellite, is een in Den Haag gevestigd satellietbedrijf, dat satellieten exploiteert die zich meestal – zo ook bij de NSS7 – niet op Europa richten. Het Commissariaat verbood vorig jaar de distributie op basis van het simpele feite dat Al Manar geen uitzendlicentie heeft uit een land waar de EU-richtlijn ‘TV zonder grenzen’ geldt. De EU heeft bovendien vorig jaar eveneens afgesproken de tv-zenders Al Manar en Sahar 1 als te verbieden. Kortom ‘oud’ nieuws!

Het is dan ook vreemd dat het voor vele media ineens nieuws is dat er een uitzendverbod bestaat voor Al Manar en Sahar 1. Het enige nieuws is dan ook dat er een mediawetswijziging aankomt die uitzendverboden makkelijker gaan maken. Dat Al Manar dankzij de Arabische satelliet ArabSat 3A (26 graden Oost) ongestoord in Europa ontvangen kan worden, is dan ook misschien een slechts een detail in het herhalen van het ‘oude’ nieuws over het uitzendverbod. Het was pas nieuws geweest als een ‘stoute’ kabelexploitant Al Manar was gaan doorgeven via haar digitale pakket. Dat geeft die kabelaar immers de nodige (gratis) publiciteit! Daarom een oproep aan de immer zo stoere kabelexploitanten: durft u?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *