KPN maakt voorlopig IPTV pakket bekend

Koninklijke KPN NV heeft het voorlopige zenderpakket bekend gemaakt dat het via IPTV zal aanbieden. Het omvat 59 tv-zenders en 28 radiostations alsmede 40 non stopaudiokanalen van Music Choice. De prijsstelling, de exacte startdatum en de verdere propositie van de nieuwe infrastructuur is nog niet bekend gemaakt. De bedoeling is dat het aanbod ergens tussen 1 april en 30 juni officieel van start zal gaan.

Opvallend aan het aanbod is dat alle regionale publieke omroepen (zowel radio als televisie) worden aangeboden. Daarmee is KPN de eerste distributeur die alle regionale radio- en televisiezenders landelijk zal aanbieden. Ook valt op dat themakanalen van de publieke landelijke omroep als /Geschiedenis, HollandDoc, 3voor12 Central, 3voor12 On Stage en NOS Journaal24 worden aangeboden, alsmede alle themazenders van TMF. Verder is een opvlallendheid aan de zenderlijst dat van de buitenlandse publieke zenders de Duitse versie van RTL wordt aangeboden, alsmede Rai Uno maar WDR Fernsehen en TVE Internacional ontbreken. De belangrijkste zenders die verder ontbreken zijn BBC 1, BBC 2, BBC World, CNN International en het Amsterdams-grootstedelijke AT 5. Het pakket omvat ook erotische zenders, waaronder ook de ‘harde’ erotische zender Spice Platinum. Deze zal overigens naar verwachting niet automatisch voor een ieder zichtbaar zijn (men moet zich aanmelden). Over de BBC – die wel via KPN’s DVB-T product met BBC Prime en BBC World vertegenwoordigd is – zei Ad Scheepbouwer dat deze geen nieuwe distributie zou wensen op nieuwe infrastructuren, maar dat KPN nog steeds in gesprek is met de BBC. Dat laatste bevestigt de Nederlandse BBC-vertegenwoordiger Philip Roosegaarde Bisschop desgevraagd: “We praten met elkaar, vandaag nog hebben we overleg met elkaar gevoerd. De opmerking van Scheepbouwer is nieuw voor mij”.

Zoals eerder aangekondigd zal KPN IPTV ook video-on-demand en een variant op ‘uitzending gemist’ aanbieden. KPN zal de dienst standaard aanbieden met de mogelijkheid van een ‘personal recorder’ opdat de klant 100 uur kan opnemen en een pauzeknop (zoals bij satelliet-PVR al standaard is). KPN zegt overigens nog met partijen in onderhandeling te zijn over de verdere invulling van meer themazenders. De bedoeling is dat er themapaketten komen naast het brede basispakket van 60 zenders. Bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer bevestigde tijdens de persconferentie van de jaarcijfers het doel om in totaal 700.000 klanten te werven via haar tv-pakketten. KPN biedt thans ook via DVB-T televisie aan in samenwerking met Digitenne. In totaal hebben Digitenne en KPN thans 184.000 klanten. KPN IPTV zal bij de start in 70 % van Nederland beschikbaar komen.

KPN heeft een niet bindende intentieovereenkomst met Endemol Nederland gesloten over de opzet van een joint venture opdat de (rechtentechnisch beschikbare) programma’s uit de Endemol-bibliotheek via themakanalen en video on demand kunnen worden aangeboden. Het gaat dan om programma’s als ‘Tien voor Taal’, ‘De Fabriek’, ‘Medisch Centrum West en ‘Mini Playback Show’. Een deel is exclusief voor KPN, een ander deel zal ook aan derden worden aangeboden. Overigens wil KPN met de joint venture de content niet alleen via IPTV, maar ook via internet en mobiele telefonie aanbieden. KPN en Endemol hebben aangegeven ook met andere partners gesprekken te voeren over deelname in de joint venture. Wie dat zijn wilde KPN niet bekend maken, evenmin de termijn waarop de joint venture van start zal moeten gaan.


De geopenbaarde zenderlijst van KPN IPTV is hier te vinden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *