Voice of America: einde Engelstalige uitzendingen

De Voice of America (VOA), de internationale Amerikaanse publieke omroep heeft aangekondigd per 1 oktober te willen stoppen met de Engelstalige wereldwijde uitzendingen via VOA News Now. Deze zender die 14 uur per dag non stop nieuws en informatie uitzendt, is het vlaggeschip van VOA. Alleen een beperkt Engelstalig programme met VOA English Special en VOA English to Africa (voor o.a. Zimbabwe) blijft bestaan. Ook de toekomst van de muzikale zender VOA Music Mix (ooit bekend als VOA Express en VOA Europe) is onzeker.

Het einde van de Engelstalige uitzendingen via kortegolf, middengolf, internet, satelliet en FM/AM-relaystations in de wereld komt doordat VOA en de beherende BBG (Broadcasting Board of Governors) zich willen concentreren op de oorlog tegen het terrorisme. Onder de BBG vallen VOA, AlHurra (televisie, Arabisch), Radio Sawa (Arabisch), Radio Farda (Farsi), Radio Free Europe/Radio Liberty, Radio Free Asia en Radio TV Marti (voor Cuba).

Als gevolg van het verleggen van de doelstellingen wordt voor VOA een ombuigingsoperatie van 4,2 % opgelegd. VOA News Now opereert vooral op journalistieke basis, maar past binnen het kader van de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme niet meer in de politiek van de Verenigde Staten. Vorig jaar werden de uitzendingen al teruggebracht naar 14 uur per dag, terwijl de zender oorspronkelijk 24 uur per dag uitzond. Nu wordt de rest gevuld met de muzikale programmering van VOA Music Mix. VOA startte haar Engelstalige uitzendingen in 1942, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog om vooral Europa te voorzien van informatie, vrij van de nazi-propaganda. In Berlijn verliest de Engelse afdeling van VOA overigens haar FM-frequentie per april, alwaar het Amerikaanse National Public Radio (NPR Worldwide) de frequentie overneemt.

In de plannen krijgt het midden-oosten platform van de internationale Amerikaanse publieke omroep (Middle East Broadcasting Networks) 13 % extra budget en VOA 5,3 % voor haar uitzendingen die voortaan op het Midden-Oosten gericht dienen te worden. Veel medewerkers en VOA-liefhebbers zijn teleurgesteld over de voorstellen en wijzen er op dat het nu juist zaak is Engelstalige uitzendingen te behouden nu zenders als Al Jazeera, maar ook zenders uit China en Rusland hun Engelstalige uitzendingen opvoeren.
Een oud-directeur van VOA, Alan Heil, noemde in de Washington Post de koerswijzigingen een ‘coup de grace’ voor het grootste overzeese publiek gefinancierde netwerk en onbegrijpelijk dat deze in werelds belangrijkste handelstaal in vier van de vijf continenten op zwart gaat. Op internet blijft VOA overigens wel actief in het Engels.

Naast de Engelstalige uitzendingen zullen ook VOA-uitzendingen in het Kroatisch, Turks, Thais, Grieks en Georgisch stoppen. Ook radio-uitzendingen in het Albanees, Bosnisch, Macedonisch, Servisch, Russisch en Hindi worden beĆ«indigd, maar gaan op televisie wel door, terwijl Radio Free Europe/Radio Liberty in het Russisch en Georgisch blijft bestaan. VOA denkt dat focus op Arabische landen in het Midden-Oosten, Iran en Afghanistan moet worden gericht, waar nauwelijks Engels wordt gesproken en vrije pers schaars is. Een medewerkster van VOA News Now zei in de Washington Post dat televisie en internet goed is, maar dat een groot deel van de wereld niet is ingericht volgens de Verenigde Staten wat betreft de toegankelijkheid: veel plaatsen op aarde kennen geen vervanging voor het medium radio, zo stelt de radiomaakster. De voorstellen moeten – willen zij doorgang vinden – nog wel door het Amerikaans Congres worden aanvaard. In totaal gaat het bij de BBG om een budget van 671,9 miljoen Amerikaanse Dollar. Een overzicht van de wijzigingen bij VOA is te vinden op de website van Dr. Kim Andrew Elliott via dit overzicht

Zie ook een door Dr. Kim Andrew Elliott geschreven column hierover die door Radio Nederland Wereldomroep is gepubliceerd: “No Comprendo”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *