Donner over belspellen “Daar waar nodig optreden”

Minister Piet Hein Donner van Justitie (CDA) heeft aangekondigd daar waar nodig op te treden tegen belspellen die als zelfstandige activiteit door televisiezenders worden uitgezonden. Volgens Donner gaat het om economische delicten. Dit stelt de justitieminister antwoord op kamervragen van SP’er Jan de Wit die deze op 11 januari jl. stelde naar aanleiding van de op 1 januari jl. gewijzigde situatie rondom belspellen. Donner heeft in november vorig jaar al aangegeven dat het College van Procureurs-generaal de handhaving van de wet op de kansspelen te zullen intensiveren. Daarnaast schrijft Donner de situatie rondom de belspellen is verbeterd, doordat de communicatiekosten meestal zijn gereduceerd tot maximaal 60 eurocent en ‘worden er duidelijke spelvoorwaarden opgesteld’, aldus Donner. De justitieminister stelt verder dat ‘onder het mom van promotionele kansspelen nog steeds diverse vormen van belspellen worden georganiseerd die daarmee weinig van doen hebben.’ Aangezien deze vergunningsplichting zijn, maar geen vergunning hebben, wordt daartegen opgetreden. Alleen belspellen in het kader van promotie-acties zijn onder voorwaarden toegestaan. Overigens vallen de uitzendingen van RTL 4, RTL 5 en RTL 7 ten opziochte van uitzendingen van o.a. SBS 6, Net 5 en Veronica niet onder de Nederlandse jurisdictie, aangezien de RTL-zenders Luxemburgse zenders zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *