TV Vlaanderen Digitaal start woensdag 22 februari

Komende woensdag start TV Vlaanderen Digitaal met het aanbieden van een Vlaams satellietpakket voor België. Het pakket omvat bij de start geen commercieel-Vlaamse zenders. Dit komt doordat het satellietbedrijf geen overeenkomst wist te verkrijgen met de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa) waar VTM, KanaalTwee, Jim en Q-Music onderdeel van zijn. Ook met SBS Belgium NV (VT4, VijfTV) wist het bedrjif nog geen overeenstemming tot satellietdistributie te verkrijgen. Wèl is overeenstemming verkregen met de VRT. Ook de vijf hoofdradiostatoins van de Vlaamse openbare omroep worden op satelliet – gecodeerd – uitgezonden. Bekeken wordt nog of deze vijf zenders ook in het Nederlandse Canal Digitaal Satelliet kunnen worden aangeboden.

Het aanbod zal beschikbaar komen voor diegenen die woonachtig zijn in Vlaanderen, Brussel én Wallonië. Het aanbod bevat één pakket voor 8,95 euro per maand inclusief het erotische kanaal dat overigens wel geactiveerd dient te worden. Het was enige tijd onduidelijk of in Wallonië woonachtige geïnteresseerden het satellietboeket konden afnemen, maar om Vlamingen ook in Wallonië de kans te geven het aanbod af te nemen, heeft het satellietbedrijf besloten geen barrières binnen België op te werpen. Het pakket zal NIET beschikbaar komen voor diegenen die in Nederland wonen, ondanks dat bepaalde Nederlandse satelliethandelaren smartcards hiertoe aanbieden. Nederlanders zijn aangewezen op het Nederlandse satellietpakket Canal Digitaal Satelliet.

De entreeprijs van het Vlaamse satellietaanbod is hoog. De smartcard zal zo’n 79 euro kosten (per stuk), waarbij nog 29,95 euro aan ‘activeringsvergoeding’ betaald moet worden (entreeprijs 108,95). Daarnaast is een satellietontvanger met Mediaguard-codering benodigd. TV Vlaanderen Digitaal zal zelf complete satellietsets (met schotel + operator afhankelijke satellietontvanger) voor 328,95 euro (inclusief activeringsvergoeding) aanbieden, operator afhankelijke satellietontvanger zonder schotel kosten inclusief smartcard (inclusief activeringsvergoeding) 298,95 euro per stuk. Daarmee is de entreeprijs (exclusief hardware) ten opzichte van concurrenten als Telenet Digital TV aanmerkelijk hoger (35 euro versus 108,95 euro) , zij het dat bij TV Vlaanderen Digitaal de maandprijs iets lager is (8,95 euro per maand), maar de Vlaamse commerciele zenders ontbreken.
De prijs voor een werkende smartcard in Nederland bij Canal Digitaal Satelliet in de handel circa 88,95 euro (bij aankoop van een ontvanger inclusief registratievergoeding), waarbij de Nederlandse operator overigens activeringsvergoedingen vraagt bij het afnemen van een pakket. TV Vlaanderen Digitaal brengt ten opzichte van het Nederlandse aanbod drie zenders ‘exclusief’: Trace.tv, France 2 en France 3. De Franse urban-zender Trace.tv – die al op enkele kabelnetten digitaal beschikbaar is – is sinds vandaag ook beschikbaar via Canal Digitaal Satelliet.

De vermoedelijke lijst van tv- & radio-zenders die TV Vlaanderen Digitaal zal aanbieden vanaf 22 februari (onder voorbehoud):

1. VRT Eén
2. VRT Ketnet/Canvas
3. France 2
4. France 3
5. Discovery Channel
6. Animal Planet
7. National Geographic Channel
8. Mezzo
9. Trace.tv
10. Cartoon Network (06-21) & Turner Classic Movies (TCM)(21-06)
11. Hallmark Channel
12. Motors TV
13. BBC Prime
14. Nederland 1
15. Nederland 2
16. Nederland 3
17. Spice Platinum

De vijf (hoofd)radiostations van de VRT
1. VRT Radio 1
2. VRT Radio 2
3. VRT Klara
4. VRT Studio Brussel
5. VRT Radio Donna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *