Film1/Sport1 met HD en breedbeeld

Film1 en Sport1 zullen begin juni starten met speciale HDTV-versies. Onder de naam Film1 HD en Sport1 HD zal o.a. het door de NOS in sublicentie vergeven WK-Voetbal via een aantal kabelnetten te zien zijn. Dit maakten Film1/Sport1 eigenaar ChelloMedia Pay TV en moeder Liberty Global vandaag bekend. HDTV staat voor Hoge Definitie Televisie en biedt de mogelijkheid om in 1080 beeldlijnen uit te zenden, aanmerkelijk meer dan met standaard defintitie televisie (SDTV)

Ook zullen ‘binnenkort’ Film1.1, Film1.2, Film1.3, Film1+1 alsmede de Sport1-kanalen overschakelen op anamorph breedbeeld 16/9 in plaats van de gebruikte 4/3 uitzendstandaard. Een groep kijkers klaagde hierover. Dankzij breedbeelduitzendingen komen de uitgezonden films en sporten beter tot hun recht. Wat het exacte startmoment voor de breedbeelduitzendingen is, kon een woordvoerder van het bedrijf nog niet melden.

Film1 HD en Sport1 HD zullen vermoedelijk de eerste Nederlandse HDTV-zenders zijn. Beide kanalen zullen bij de start in ieder geval via UPC Digital, Essent Kabelcom’s TV Home, CAIW en Multikabel Digitaal beschikbaar komen. Het is nog onduidelijk of de kanalen voor bestaande Film1/Sport1 abonnees kosteloos zullen worden ‘bijgeleverd’ of dat apart hiervoor betaald moet worden. Bert Holtkamp, woordvoerder voor ChelloMedia Pay TV en Liberty Global zegt dat met de overeenkomsten met vier van de zes grotere kabelexploitanten een ‘kritische massa’ is bereikt.
Sommige kabelaars kondigden eerder aan met een HDTV-pakket te komen dit voorjaar. Sport1 HD zal na het WK Voetbal ook de belangrijkste wedstrijden uit de Europese voetbalcompetities en andere internationale sportwedstrijden in HDTV uitzenden. Film1 HD zal vooral Hollywood-HDTV producties tonen.

Met Casema en Delta (de Zeeuwse kabelaar) is het bedrijf nog in onderhandeling. Holtkamp hoopt dat er in een later stadium met de beide kabelaars alsnog een contract zal worden gesloten. Gradus Vos, woordvoerder van Casema reageert verlaat op vragen van DutchMedia op de kwestie: “Wij zijn gewoon nog in gesprek met Chello hierover! Wij gaan niet accoord met hun huidig voorstel en onderhandelen nu dus verder.”

Vooralsnog is het niet de verwachting dat Film1 HD en Sport1 HD op satelliet of via DVB-T zullen uitzenden.

UPDATE reactie Casema donderdag 15:45 uur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *