Semigratis satellietkijken RTL/SBS per 1-5 voorbij

Enkelvoudige semigratis satellietkijken commercielen: per 1 mei betaald!

Het kosteloos kijken naar de commerciële zenders via satelliet voor bestaande kijkers die alleen een zogeheten ‘semigratis’ smartcard hebben is per 1 mei voorbij. Vanaf dan rekent Canal Digitaal Satelliet 29,95 euro per jaar om RTL 4, RTL 5, RTL 7, SBS 6, Net 5, Veronica TV en TMF te kunnen blijven zien middels het zogeheten ‘settopboxpakket’. Kijkers die al een betaalpakket bij Canal Digitaal Satelliet afnemen worden hier niet mee geconfronteerd en krijgen hiertoe een briefvan het satellietbedrijf. Alhoewel er vermoedelijk per 1 mei een prijsverhoging zal komen van het settopboxpakket wijst Canal Digitaal Satelliet er op dat mensen die zich voor 1 mei aanmelden, kunnen rekenen op de prijs van 29,95 euro voor een jaar. De inschatting van DutchMedia is dat het om circa 50.000 tot 100.000 huishoudens gaat. Sinds 1 oktober jl. kunnen nieuwe satellietkijkers al niet meer semigratis naar de commerciële Nederlandse zenders kijken. De komende maanden zal Canal Digitaal Satelliet de betroffen huishoudens aanschrijven om voor 31 maart aankomende over te gaan op het betaalde settopboxpakket of een ander betaald pakket. Nederland 1, 2 en 3 alsmede Radio 2, 3FM en 4 die om auteursrechterlijke redenen gecodeerd worden, blijven wèl semigratis beschikbaar. Als aangeschreven huishoudens niet reageren blijven ze deze zenders in ieder geval ontvangen.

Abonnees die vorig jaar een nieuwe smartcard in het kader van de Irdeto1-uitfasering hebben aangeschafd blijven minimaal één jaar nog kosteloos de beschikking houden over de commerciële zenders. Na dat jaar krijgen deze klanten eveneens de mogelijkheid het settopboxpakket te nemen.
Satelliethuishoudens die meerdere smartcards gebruiken krijgen volgens Canal Digitaal Satelliet op een nog nader te bepalen tijdstip een aanbieding om tegen reductie het settopboxpakket voor meerdere smartcards te kunnen afnemen. Dit geldt ook voor diegenen die een betaald abonnement hebben en meer smartcards met alleen het semigratis pakket. Ook hiervoor geldt op termijn dat het semigratis kijken voorbij is voor de commerciële zenders.

Met het einde van het semigratis kijken naar commerciële reclamegedreven zenders op satelliet, is Nederland samen met België een van de weinige gebieden ter wereld waar het niet mogelijk is de general interest-zenders kosteloos te ontvangen via analoge en/of digitale ether en/of satelliet. Reden voor de omvorming op satelliet is volgens Canal Digitaal Sateliet nieuwe langdurige distributie-overeenkomsten met SBS Broadcasting BV en RTL Nederland. Gevolg is dat beide omroepbedrijven een lagere vergoeding voor hun satellietuitzendingen betalen, waarbij de kosten hiervoor deels bij de kijker worden neergelegd.

Zie ook het bericht van 15 september jl.:
“RTL en SBS voortaan tegen betaling (op satelliet)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *