RTL 4, RTL 5 en RTL 7 free to air/gratis in DVB-T!

RTL 4, RTL 5 en RTL 7 zullen per 4 april tezamen met de Franstalige zenders RTL-TVi, Club RTL en Plug TV free to air uitzenden in het eigen ‘thuisland’ middels DVB-T. Dit kondigt het technische RTL Group-bedrijf BCE (Broadcasting Center Europe) vandaag aan. Daarmee komen de Luxemburgse Nederlandstalige en Franstalige RTL-zenders voor het eerst nationaal kosteloos beschikbaar in Luxemburg. De Luxemburgse Nederlandstalige zender RTL 7 is tot nu toe ondanks de Luxemburgse uitzendlicentie zelfs nooit beschikbaar geweest op welke wijze dan ook voor Luxemburgers. Via satelliet zijn de drie Nederlandstalige RTL-zenders mét Luxemburgse status alleen voor diegenen die in Nederland wonen, beschikbaar. In Nederland moet overigens voor ontvangst van RTL 4, RTL 5 en RTL 7 via alle infrastructuren betaald worden; in de Nederlandse (digitale) ether (Digitenne/KPN aanbod) worden deze drie zenders in tegenstelling tot Luxemburg, gecodeerd. De meeste DVB-T ontvangers die Digitenne/KPN in de markt hebben gezet, zijn overigens (voor bijvoorbeeld vakantiegangers) niet geschikt om de Free to Air RTL 4/RTL 5/RTL 7-signalen in Luxemburg te kunnen ontvangen. Dit komt doordat Digitenne/KPN fabrikenten hebben verplicht operator-afhankelijke beperkende software in te laten bouwen. RTL-TVi, Club RTL en Plug TV zijn de voor Franstalig België bedoelde commerciële zenders.

RTL 4 zendt thans met een zeer klein vermogende analoge ethertzender uit vanuit het hoofdkwartier van RTL Group (moeder van de RTL-zenders); RTL 5 zendt in Noord-Luxemburg met eveneens een zeer klein vermogenende analoge etherzender uit. RTL 4 wordt echter wel nationaal in Luxemburg via de kabel verspreid. De analoge etheruitzendingen van RTL 4 (Luxemburg-Kirchberg kanaal 49), RTL 5 (Hosingen, kanaal 21) zullen worden beëindigd per 4 april, evenals de analoge Luxemburgse uitzendingen van RTL-TVi (kanaal 24, Dudelange). Per 4 april zal in Luxemburg ook gestart worden met DVB-T uitzendingen van RTL Télé Letzebuerg, die over vermoedelijk een half jaar haar analoge etheruitzendingen zal staken. RTL Télé Letzebuerg – die ook vanaf 18 uur dagelijks op de Astra1 uitzendt, is het Luxemburgse op Luxemburg gerichte tv-station van RTL Group. Over minimaal een half jaar zal op de ‘oude’ RTL Tele Letzebuerg-frequentie de Luxemburgse overheid andere zenders ook de mogelijkheid geven om free to air in DVB-T uit te zenden. Daarbij wordt gedacht aan T.TV, Nordliicht TV, La Chambre, Den Oppen Kanal (DOK) en Den 2.ten RTL. Ook kijkt BCE naar de mogelijkheid voor de introductie van een MPEG4 DVB-T multiplex om HDTV-uitzendingen mogelijk te maken. Met de invulling van zenders is nu al duidelijk dat – net als in de analoge ether ook in het DVB-T domein – in Luxemburg RTL Group een quasi-monopoliepositie blijft innemen, gezien het frequentiebeslag die het heeft gekregen over de Luxemburgse ether. RTL Group is zoals bekend voor 90,4 % in handen van het Duitse Bertelsmann AG.
7 thoughts on “RTL 4, RTL 5 en RTL 7 free to air/gratis in DVB-T!”

 1. Waarom zenden jullie het vervolg van the L Word 3 niet meer uit?
  Laten jullie dan alles afhangen van kijk cijfers.
  Geven jullie dan geen voorbeelt meer?
  Nu net het probleem van gay’s in elkaar slaan weer in opspraak is.
  Laat nu eens zien dat het gewoon mensen zijn, geef meer film’s over dit onderwerp, positief natuurlijk.
  Er is nu een vrouwen zender rtl 8. l
  Laat dan ook dit een deel van de vrouwen zender zijn wand ook vrouwen zijn lesbo’s en bi sexueel.
  En zij vormen ook een deel van de kijk cijfers.
  Laat A.U.B The L Word 3/4/5 enz door gaan op u zender.

  Hartelijke groet Hellen Postema.

 2. Waarom zijn flitsen van FC Volendam structureel al heel erg lang als laatste aan de beurt? De Volendammers zitten al jaren de hele week al vanaf een uur of 5 uur in de ochtend in de file.
  Graag verklaring en groeten
  Jan Kes

 3. Stelletje XXXXX allemaal, om 7 uur de formule 1 race, XXXXhommels, en dan om 8 uur de race, XXXX heel rtl7 thanx

  (wegens te veel schuttingwoorden, bewerkt!)

 4. Waarom willen jullie zo graag de Moto GP uitzenden ?, niet rechtstreeks gisteren dus dat is al niks en dat commentaar tijdens de race, denkt hij met kleuters te maken te hebben?.
  Ik zal als dit ook de volgende wedstrijden is een schotel aan moeten schaffen, want zo wordt een mooie sport om zeep geholpen.

 5. ik heb even een vraag, waarom staat de muziek altijd zo hard dat niet eens verstaat wat ze zeggen, zoals bij de politie op je hielen je moet de tv zo hard zetten als ze wat vertellen en als de muziek komt schrik dan staat de tv veel te hard er zijn duizende mensen die zich daar aan ergeren

 6. RTL zendt nog steeds uit in Luxemburg en RTL 8 is er bij gekomen maar dat geldt niet voor heel Luxemburg ik weet ook niet als ze nog over schakelen naar DVB-2 HD? Wij waren op een camperplaats in Dudelange vlak bij de mast 22-7-2018..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *