Radio 1 tijdelijk op FM in WK Voetbalsteden

Radio 1 zal met een speciale versie telkens gedurende en rondom WK Voetbalwedstrijden in resp. de middag en avonduren uitzenden in een aantal Duitse steden waar het Nederlandse elftal zal spelen. De NOS wil daarmee voetbalsupporters die zich dan in Duitsland bevinden, bedienen. Daarmee is het vermoedelijk een van de eerste keren dat de publieke landelijke omroep uitzendingen voor buiten Nederland maakt die ook aldaar via de FM-ether te horen is. Dit recht is normaal gesproken voorbehouden aan Radio Nederland Wereldomroep, de Nederlandse internationale publieke omroep.

Inmiddels heeft de NOS al in het Oostduitse Leipzig een tijdelijk FM-licentie verkregen, waarmee rondom het stadion en de stad naar de speciale Radio 1-uitzendingen geluisterd kan worden. In Leipzig zal de zender op 11 en 24/25 juni tussen resp. 13 en 19 uur en 19 en 01 uur uitzenden.

De NOS heeft bij alle betrokken mediatoezichthouders aanvragen gedaan en wacht op de uitkomst daartoe om uit te mogen zenden in Nuremberg, München, Frankfürt am Main, Dortmund, Gelsenkirchen, Stüttgart en Berlijn. Mocht Nederland tussentijds worden uitgeschakeld, dan zullen de speciale Radio 1-uitzendingen komen te vervallen in die plaatsen waar Nederland bij winst zou hebben gespeeld.

Volgens de NOS is gebleken dat relatief veel (‘duizenden’) Nederlanders aldaar aanwezig zullen zijn, waarmee de landelijke omroep ze een hart onder de riem wil steken. De komende weken zal duidelijk worden of ook naast Leipzig de uitzendingen mogelijk zullen worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *