COLUMN: RTL Nederland & Van Westerloo hoe dan ook blij!?

COLUMN – Fons van Westerloo is hoe dan ook blij, Tenminste dat is te vermoeden in casu de radio-afdeling van RTL Nederland. Zoals algemeen bekend speelde het bedrijf met de gedachte niet alleen Yorin FM te verkopen, maar ook RTL FM. In de financiele cijfers staat immers jaar-na-jaar genoteerd dat het Nederlandse radiobedrijf van RTL Group (voor meer dan 90 % van het Duitse Bertelsmann),
verlies maakt. Kortom vind de directie van RTL Nederland het echt zo onbegrijpelijk, verschrikkelijk voor de medewerkers en vindt ze het echt zo ‘vervelend’ voor haar ‘trouwe’ luisteraars, of gaat het puur om geld en nog eens geld!? Immers indien RTL FM haar licentie zou hebben behouden, was het de vraag of RTL Nederland het radiostation had behouden of simpelweg had verkocht. Nu het volgens RTL ‘verschrikkelijke’ scenario dreigt, begint het voorspelbaar te worden. Natuurlijk zal de beursgenoteerde mediadochter van de Duitse uitgeversgroep om de ‘vele miljoenen’ die ze zegt te hebben geinvesteerd, naar de rechter gaan. Het radiostation heeft de afgelopen jaren uitgezonden op een nationaal FM-kavel en betaalt naar het bod dat ze nota bene zelf heeft gedaan! Kortom als RTL het radiostation niet kan behouden op de FM-band, zal RTL Nederland ongetwijfeld vele miljoenen van de Nederlandse regering claimen. Logisch, want RTL stelt uiteraard dat ze ‘lange tijd’ nodig te hebben het ‘terug te verdienen’; iets dat ook voor het verkochte Yorin FM gold. Met een eventuele miljoenenclaim kunnen Van Westerloo en RTL Group mooie sier maken bij Bertelsmann. Dat is bedrijfsmatig het enige waar Van Westerloo in geinteresseerd is, de mooie praatjes over ‘razendsnelle groei’ (RTL FM is stabiel in de 10+ luistercijfers), het verschrikkelijk vinden voor luisteraars en medewerkers ten spijt. Ongetwijfeld zal RTL Nederland al haar middelen, macht en media inzetten om haar gelijk te willen bewijzen. Van Westerloo noemt zichzelf een opportunist, en is dat hier zeker: 25 medewerkers meer of minder, het radiobedrijf heeft de leiding van RTL Nederland nooit op haar radiowaarde weten in te schatten. Met de beslissing van de minister van Economische Zaken, D66’er Laurens Jan Brinkhorst is met andere woorden vooralsnog korte metten gemaakt met het radiostation van het in Luxemburg zetelende televisiebedrijf die weigert haar tv-stations Nederlands te laten worden. Gezien de gelijkenis tussen radiostations als RTL FM, Sky Radio en Q-Music, zal het radioluisteraars weinig uitmaken of ze nu dit radiostation of een ander radiostation kunnen beluisteren; als er maar voldoende keuze is alsmede diversiteit. Het soort radio dat RTL FM maakt is zeker niet uniek; Wat mensen ook denken van 100% NL’s programmatische plannen, ze voegen in ieder geval iets toe aan de diversiteit!

(dit is een redactioneel commentaar met een mening!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *