Van der Laan: Publieke zenders Free to Air kost 8 miljoen euro

D66-staatssecretaris Medy van der Laan heeft in een Tweede Kamerdiscussie afgelopen nacht verklaart dat het ongecodeerd blijven uitzenden van de publieke zenders 8 miljoen euro kost en dat de rekening bij de NOS komt te liggen. Van der Laan wees de Tweede Kamer erop dat het gevolg van het volharden in het standpunt om in de digitale ether (DVB-T) Nederland 1, 2, 3 en regio-omroepen free to air uit te laten zenden een financiele is. De regering verdedigde het accoord van de NOS, regering en KPN om per eind oktober Nederland 1, 2 en 3 alsmede de regiozenders analoog uit te faseren en alleen nog gecodeerd via DVB-T in Nederland ter beschikking te laten komen. Smartcards worden daarbij voor 20 euro aan geinteresseerden voor ‘free to view’ DVB-T ontvangst ter beschikking gesteld door KPN. Nederland is daarmee vermoedelijk het enige land op aarde dat haar publieke zenders in de ether zal coderen. De regering schrapt in de financiering overigens 11 miljoen euro bij de NOS als bezuiniging in relatie met het niet langer zelf laten uitzenden van de tv-uitzendingen in de ether.

In discussie pleitten VVD, CDA, SP, PvdA erop dat de uitzendingen in free to air behoren te zijn. VVD-woordvoerster Fadime Orgu pleiten voor een organisatorische loskoppeling tussen Digitenne/KPN en NOS, waarbij de NOS haar eigen multiplex vanaf eind dit jaar in eigen beheer door een andere zenderexploitant dan KPN (middels aanbesteding) ongecodeerd digitaal laat uitzenden. D66 was de enige partij die in de Tweede Kamer het beleid van partijgenoot Van der Laan steunde.

De PvdA, SP en ChristenUnie dienden een motie in waarin expliciet ongecodeerde utizending wordt geeist en tot dat de ontvangst niet met goedkope ontvangers als zodanig geregeld is, de uitfasering van de analoge ethersignalen wordt opgeschort. Het CDA hamerde weliswaar op ongecodeerde uitzending in de discussie, maar diende samen met de VVD en D66 een andere motie in om de garanties te vragen voor het oplossen van dekkingsproblemen van het DVB-T netwerk. Van der Laan garandeerde in haar antwoord op de laatste motie dat er ‘vergelijkbare’ ontvangst aan de analoge ontvangst in de digitale omgeving geleverd zal worden. Voor satellietuitzending van de regio-omroepen voelt Van der Laan weinig en verwijst naar de verantwoordelijkheid van de provincies. De desbetreffende gezamenlijke regio-omroepen houden weliswaar in de plannen de analoge etheruitzendkosten van 3,5 miljoen euro, maar moeten daarmee de aanvoer naar de kabel regelen, terwijl de uitzending op satelliet duuder is (voor alle regiozenders). Donderdag blijkt wat de Tweede Kamer uiteindelijk wil. Indien de motie van PvdA, ChristenUnie en SP wordt verworpen accepteert de Tweede Kamer de gecodeerde uitzending….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *