RTL Group reorganiseert Belgische radio-activiteiten

RTL Group, het beursgenoteerde mediabedrijf van het Duitse Bertelsmann AG reorganiseert de Belgische radio-activiteiten waarin zij een deelneming heeft. Het gaat om de radiostations Bel RTL (voor Franstalig Belgie), BXL.FM (voor Franstalig Brussel), Radio Contact (zowel de Vlaamse als Franstalig Belgische versies), Contact2 (Franstalig Belgie) en Contact+ (vooor Franstalig Belgie).

RTL Group verkrijgt via haar deelnemingen met 50,2 % de controle over een nieuw te formeren Belgische radioholding. 32,7 % zal RTL Group direct bezitten; 17,5 % zal in handen komen van RTL-TVi, waar RTL Group 66 % van bezit. De Belgische uitgever Rossel zal 24,9 % van het kapitaal verkrijgen, Lemaire Electronics 24,9 %. Tot nu toe had RTL Group met 43 % weliswaar de operationele controle over Bel RTL en BXL.FM, maar had het over de Contact-radiozenders geen operationele controle (49,4 %). Francis Lemaire was voorheen via Lemaire Electronics (controlerend) aandeelhouder van de Contact-radiostations; Rossel is partner in Bel RTL, BXL FM en via een belang in Audiopresse ook aandeelhouder in de Franstalig Belgische RTL-tv stations RTL-TVi, Club RTL en Plug TV.

Met de samenvoeging en een meerderheidsbelang zal RTL Group al deze Belgische radiostations wel operationeel in handen krijgen. Philippe Delusinne, algemeen directeur van de Franstalig Belgische RTL-tvzendergroep waar RTL-TVi, Club RTL en Plug TV onder vallen, zal ook de leiding krijgen over de zes radiostations. Met het verkrijgen van de controle over de Contact-zenders versterkt RTL Group haar dominante positie in de Franstalig Belgische radiosector aangezien Bel RTL al marktleider is; dit in navolging van haar tv-zenders die eveneens een dominante marktpositie innemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *