PvdA wil opheldering van Maria van der Hoeven (CDA) over uitfasering analoge ether-TV

De Partij van de Arbeid heeft CDA-minister Maria van der Hoeven opheldering gevraagd over de status van de uitfasering van analoge ethertelevisie. Zoals bekend zijn de ministeries van OC&W en EZ bezig met het traject tot uitfasering en sloten de (toen) verantwoordelijk bewindslieden in juni een ‘bindende’ overeenkomst met de NOS om de omschakeling in DVB-T van Nederland 1, 2 en 3 alsmede de regio-omroepen te realiseren.

PvdA-kamerlid Martijn van Dam wil nu weten of de minister ‘ondanks bezwaren uit de Kamer’ en ondanks een uitstel van stemmingen toch doorgaat met haar plan. Ook wil Van Dam weten of Van der Hoeven wil erkennen dat het ‘nu geboden alternatief onvoldoende is door gebrekkige dekking en door codering waardoor ontvangst slechts mogelijk is met dure installaties en apparatuur’. Een motie die nog door de Tweede Kamer na het reces ter stemming moet worden gebracht van de hand van Martijn van Dam zou ongecodeerde uitzending van Nederland 1, 2 en 3 alsmede de regionale omroepen bewerkstelligen. Thans hebben de NOS, het ministerie van OC&W en KPN een accoord opdat de publieke zenders alleen na registratie en de aankoop van een smartcard en KPN-gecertificeerde ontvangers als gecodeerde free to view signalen te ontvangen zullen zijn. Officieel is het standpunt van de ministeries dat het eerder aangekondigde beleid wordt uitgevoerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *