Omroep Brabant TV en L1 vooralsnog niet via DVB-T

Omroep Brabant TV en L1 TV (Limburg) zullen vooralsnog niet via DVB-T uitzenden. Het is pas in de ‘loop van 2007’ de bedoeling dat de regionale omroepen van Noord-Brabant en Limburg ook via DVB-T via het free-to-view Publieke Omroep Pakket van KPN beschikbaar zullen komen mits beide omroepen tot overeenstemming met de NOS en KPN komen. De NOS heeft weliswaar een accomodatieplicht voor de regionale publieke zenders in haar DVB-T multiplex, maar accomodeert dit buiten de Randstad in eerste instantie alleen voor de regionale tv-zenders die nu analoog in de ether uitzenden. Omroep Brabant TV is thans exclusief via de kabel beschikbaar; L1 is niet alleen via de kabel, maar ook via de satelliet free to air beschikbaar, waarmee satelliet voor de regionale en landelijke publieke omroep een volwaardig alternatief is in Limburg. Harro Coumans, algemeen directeur van L1 zegt niet op de hoogte te zijn van de DVB-T plannen. “We zijn een betrekkelijke buitenstaander bij de switch over. We wachten af wat de ontwikkelingen zijn.” Coumans zegt noch van de NOS, noch van KPN enig aanbod te hebben verkregen. Overigens was ook de koepelorganisatie ROOS niet op de hoogte van de afwijkingen van de DVB-T beschikbaarheid van de regionale omroepen in Noord-Brabant en Limburg. Nederland 1, 2 en 3 zullen naar verwachting per 30 oktober aanstaande overigens wel – net als in de rest van Nederland in Noord-Brabant en Limburg gecodeerd in DVB-T uitzenden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *