Duitse RTL en MTV gaan in 2007 coderen op satelliet

De aankondiging is inmiddels officieel. RTL, RTL II, Super RTL, N-TV, RTL Shop en Traumpartner TV zijn samen met de Duitse versie van MTV, Viva, de Duitse ‘Nick’ en de Duitse ‘Comedy Central’ de eerste grote op Duitsland gerichte zenders die getekend hebben voor een betaaltelevisietoekomst samen met SES Astra. SES Astra heeft de afgelopen gewerkt aan de opbouw van een betaaltelevisieplatform om Duitse commerciële zenders die nu nog ongecodeerd analoog en digitaal uitzenden op de Astra1 daarin te laten opgaan. In de eerste helft van het komend jaar zal het platform – dat de werktitel Dolphin heeft – moeten starten.

In een verklaring stelt SES Astra dat het nieuwe platform niet alleen de mogelijkheid biedt tot pay-per-view (Near Video On Demand), maar ook gesegmenteerde programmapakketten en ‘bescherming met gecodeerde signalen tegen ongeauthoriseerd gebruik’. Tijdens een transitieperiode zullen de zenders zowel gecodeerd als ongecodeerd uitzenden.

SES Astra zal als dochter een betaaltevisie-aanbieder starten die de zenders voor 3,50 euro per maand aan abonnementskosten zal aanbieden in de Nagravision-codering. SES Astra benadrukt in haar communicatie dat zenders die niet tekenen voor het nieuwe systeem ongecodeerd beschikbaar kunnen blijven. Ook stelt SES Astra dat het systeem ‘neutraal is en open staat voor alle zenders die het wensen te gebruiken’. De verklaring van SES Astra is tot nu de eerste officiele bevestiging van het afschermen van Duitse commerciële zenders. De verwachting is dat het aanbod primair alleen voor de Duitstalige Europese markt (Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk) zal worden aangeboden.

Zenders zelf zullen bepalen wanneer deze gecodeerd zullen worden. Analoog zullen de zenders vermoedelijk nog iets langere tijd free to air beschikbaar blijven, gezien het nog grote aantal analoge satelliethuishoudens in Duitsland. Digitale satelliethuishoudens in Duitsland zullen vanwege de codering nieuwe apparatuur moeten aanschaffen om beeld te houden, of kunnen overwegen voor ontvangst van de commerciele RTL-zenders over te stappen op DVB-T (Free to air, waar beschikbaar) of kabel. Codering van de Duitse RTL-zenders en de Duitse MTv-zenders betekent dat zonder specifieke overeenkomst met Canal Digitaal Satelliet deze zenders in de loop van 2007 niet langer voor de Nederlandse satellietkijker beschikbaar is. Overigens hebben zowel UPC als Casema de afgelopen jaren de Duitse versie van RTL uit zowel hun analoge als digitale aanbod verwijderd. Essent Kabelcom biedt als enige grote kabelexploitant RTL nog wel aan in haar analoge (waar beschikbaar) en digitale kabelaanbod. Alhoewel de zenders waar RTL Group en MTV Networks GmbH een deelneming in heeft hebben getekend, heeft de grote commerciele zendergroep ProSiebenSat.1 vooralsnog niet getekend.

De codering van commerciële zenders op satelliet is een heikele kwestie in Duitsland. Zo heeft een aantal mediatoezichthouders zich afgevraagd of met de codering de zenders nog wel als reguliere commerciële zenders kunnen worden betiteld. De publieke omroepen ARD/ZDF hebben verklaard in ieder geval niet te zullen coderen en er ook geen noodzaak toe te zien, vrezend dat met de codering een tweedeling ontstaat wat betreft de ontvangst van televisiesignalen. Ook hebben ARD/ZDF aangegeven dat met coderen in strijd met de Europese gedachte van televisie zonder grenzen gehandeld wordt, aangezien nieuwe grenzen worden opgeworpen en niet langer Duitse zenders door elke Europeaan ontvangen kan worden.

SES Astra zal voor de plannen toestemming moeten van de Duitse mededingsautoriteiten. SES Astra bedient in Duitsland met directe satellietontvangst volgens eigen zeggen circa 16,37 miljoen huishoudens oftewel 43,8 % van de televisiekijkende Duitsers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *