In memoriam: André Matthijsse 24 mei 1947 – 8 augustus 2006

André Matthijsse is de constante factor bij de NOS Raad van Bestuur. Een man met humor, relativering maar ook nooit te beroerd om het gesprek aan te gaan. Een prettig mens. Iemand waarmee je nooit ruzie kan hebben. André Matthijsse is één van de lezers van het eerste uur van DutchMedia, en één van de eerste die mij professioneel ging benaderen als mediajournalist; het was toen 1997. Dé man die altijd klaar stond en nooit te beroerd was dingen uit te zoeken.

Het doorkiesnummer naar André Matthijsse ken ik al jaren uit mijn hoofd. Ik blijf het veelal draaien, misschien uit gewoonte, maar misschien ook tegen beter weten in, want het kan toch niet waar zijn dat dit het resultante moest worden van het niet al te lang geleden terugtrekken van zijn werk?

Toen de huidige NOS Raad van Bestuur zijn afdeling reorganiseerde en dreigde dat hij zijn baan zou verliezen, heb ik het voor hem opgenomen. Ik kon niet geloven dat hij terzijde zou worden geschoven. Of het heeft bijgedragen tot behoud van zijn functie weet ik niet, maar Matthijsse bleef. Ik weet wél dat met het heengaan van André Matthijsse ondergetekende onterecht een zeer gewaardeerd mens heeft verloren.

De dag dat een medicijn voor de aandoening waaraan Matthijsse is heengegaan beschikbaar komt, zou een zegedag betekenen voor de mensheid. Helaas is het er vandaag niet, en de vraag is of dat er ooit komt.

David de Jong

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *