RTL 4/5/7: ‘echte’ anamorfe 16:9 uitzendingen alleen via digitale kabel en IPTV

Een mooie, correcte weergave van de breedbeelduitzendingen van RTL 4, RTL 5 en RTL 7 per 1 januari 2007 zal in Nederland alleen via de digitale kabel en IPTV-aanbieders worden aangeboden. Dit blijkt uit verklaringen van Bert Habets, financieel directeur voor RTL Nederland. De drie in Luxemburg gevestigde zenders zullen hun signalen via de Astra1 bij Canal Digitaal Satelliet in letterbox uitzenden. Zo is het de bedoeling de signalen ook op de analoge kabel te distribueren. RTL Nederland is voornemens het signaal uit Luxemburg terug te halen via ATM-verbindingen en vanuit Medipark opnieuw aan kabelaars en IPTV-aanbieders te verspreiden ten behoeve van hun digitale abonnees. De praktijk is dat de circa 600.000 satelliethuishoudens – net zoals bij Talpa – geen mooi 16/9 signaal afgeleverd zullen krijgen. Publieke zenders waaronder de VRT-zenders, de zenders van de BBC, ARD, ZDF alsmede Nederland 1, 2 en 3 zijn wèl in staat een correct anamorf signaal af te leveren bij de satellietkijkers, bij de buitenalndse zenders (muv de VRT) veelal ook met Dolby Digital 5.1. Bert Klaver verklaarde in Broadcast Magazine dat de keuze juist zou zijn ingegeven om ‘echte kwaliteitsverbetering te bieden’.

Een breedbeelddeskundige zegt hier desgevraagd tegenover DutchMedia: “Ik had ook eigenlijk niet verwacht dat ze het wel volgens de juiste manier zouden doen. Ook Talpa is vanaf dag één al een drama. Gewoon 2 zwarte balken er omheen en dat noemen ze dan breedbeeld. Waarom ze het niet in anamorf via de satelliet gaan aanbieden, is me een compleet raadsel. Alle ontvangers die op de kabelkopstations staan, kunnen hier weer gewoon letterbox van maken. Dat ze het in letterbox op de analoge aanbieden kan ik nog begrijpen, maar voor alle digitale platformen moeten ze gewoon anamorph gaan, dus waarom niet ook via digitale satelliet? Waarom worden die kijkers nu weer opgezadeld met een slechter beeld? Moet iedereen verplicht aan de digitale kabel en KPN TV?”

UPDATE (13 uur)
Kees Farber, operationeel directeur van Canal Digitaal Satelliet reageert op de uitspraken van RTL Nederland met de mededeling dat ze nog ‘in gesprek is over de wijze van breedbeelduitzendingen’. Farber trekt daarbij in twijfel of de financieel directeur die verantwoordelijk is voor het breedbeeldproces wel op de hoogte is van de diverse platform-mogelijkheden, ondanks dat deze tot in detail wist uit te leggen hoe het proces in zijn werk gaat. Een anamorfe uitzending op satelliet zou betekenen dat geinvesteerd moet worden aan de zijde van RTL Nederland in nieuwe kabelkopstationapparatuur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *