RTL Group in Nederland: radicale EBITA winstgroei in eerste halfjaar

RTL Nederland heeft de winst voor belasting, rente en ammortisatie meer dan verdubbeld in het afgelopen half jaar vergeleken met de eerste helft van 2005. De zogehete EBITA-winst was 36 miljoen euro op in totaal 171 miljoen euro omzet. Dit heeft het beursgenoteerde RTL Group vanmorgen bekend gemaakt.

RTL 4, RTL 5 en RTL 7 maakten 169 miljoen euro omzet met een EBITA-winst van 85 miljoen euro. De radiotak met praktisch nagenoeg de hele periode alleen RTL FM, maakte een omzetdaling mee van 6 naar 2 miljoen euro met een verliesdaling van 3 naar 1 miljoen euro EBITA-verlies. RTL Group spreekt over een hoog niveau van televisiewinstgevendheid ondanks de entree van Talpa, mede dankzij een ‘strikte kostencontrole’ bij de Nederlandse tak van RTL Group. Hiermee wordt gedoeld op mogelijk beperktere investeringen om de winstgevendheid te vergroten. Wellicht dat het overhevelen van de derde op Nederland gerichte zender van Nederland naar Luxemburg met nagenoeg geen controle en veel vrijere regels op het reclameregime alsmede de herverdeling van programma’s over de drie RTL-zenders op 12 augustus 2005 haar financiële vruchten heeft afgeworpen.

RTL Group heeft in Nederland haar marktaandeel netto zien dalen volgens eigen zeggen van 39,2 % naar 36,6 %. De Nederlandse tak van het SBS Broadcasting SARL zou volgens RTL Group dalen van 28,8 % naar 28,1 % reclamemarktaandeel. RTL Nederland (0,0 %) heeft overigens in de omzet praktisch niet geprofiteerd van de netto groei van de reclametelevisiemarkt die in de optiek van RTL Group met 6,8 % groeide. Daarmee blijven de reclameverkopen voor RTL 4, RTL 5 en RTL 7 achter bij de marktontwikkelingen. SBS Broadcasting BV profiteerde daar wel van met 4,1 %, aldus RTL Group. SBS Broadcasting SARL maakt overigens door het niet beursgenoteerd zijn geen omzet en winstijfers bekend.

Op radiovlak verklaarde het bedrijf dat na de verkoop van Yorin FM (januari jl) de verliezen (maar ook de omzetten) fors daalden. Nu RTL FM alleen op kabel, satelliet en internet uitzendt nadat ze haar FM-frequentiekavel verloor, kondigt het bedrijf aan te overwegen een schadeclaim daartoe in te dienen bij de staat.

RTL Group zelf maakte een lichte nettowinstdaling door naar 355 miljoen euro (was 361 miljoen euro) op een omzetstijging naar 2,85 miljard euro. De nettowinstdaling wordt volgens RTL Group veroorzaakt door een éénmalige belastingsom tussen RTL Group entiteiten. De gerapporteerde winst voor belasting, rente en ammortisatie is voor RTL Group 478 miljoen euro; een stijging van 26,5 % vergeleken met de eerste helft van 2005. Overigens rapporteerde RTL Group ook 7 miljoen euro aan startopkosten voor RTL FM en digitale themazenders; dit was in de eerste helft van 2005 18 miljoen euro. De Nederlandse activiteiten waren de grootste winststijgers binnen RTL Group. De produktie-activiteiten van Fremantlemedia groeiden in EBITA-winst met 75 %, terwijl de Duitse activiteiten (o.a. RTL, RTL II, Super RTL, N-TV, Vox, RTL Shop en radiostations) met 40 % EBITA-winst in absolute zin (160 miljoen euro op een omzet van 977 miljoen euro) de grootste inkomstenbron voor RTL Group bezorgen. De dalende EBITA-winstcijfers van de Franse radiostations RTL, RTL2 en Fun Radio zijn wellicht een zorgenkindje voor de in Luxemburg gevestigde mediagroep. Bij de met name Franstalig Belgische activiteiten van RTL-TVi, Club RTL, Plug, Bel RTL, BXL FM en Radio Contact behaalden de tv-activiteiten een EBITA verliesdaling (naar 10 miljoen euro op 75 miljoen euro omzet) die werd gecompenseerd dankzij een winststijging bij de radio-activiteiten (naar 6 miljoen euro op 12 miljoen euro omzet). dankzij de fors grotere winstgevendheid van de radio-acitiviteiten. De Luxemburgse activiteiten (RTL Tele Letzeburg, Den 2.ten RTL, RTL Radio Letzebuerg, BCE, CLT-Ufa International e.d.) draaiden van 9 miljoen euro winst naar een EBITA verlies van 3 miljoen euro op een dalende omzet naar 41 miljoen euro. Dit wordt volgens het bedrijf veroorzaakt door een ‘reperatie’ maatregel omtrent het rechtenbedrijf CLT-Ufa International die aan het uitfaseren is.

RTL Group is voor 89,8 % in handen van de niet-beursgenoteerde Duitse uitgever Bertelsmann AG die door de familie Mohn wordt gecontroleerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *