NOS maakt misbruik van positie met frequentieruimte

De NOS Raad van Bestuur maakt sinds 2003 misbruik van haar positie door digitale televisie-frequentieruimte die aan haar is toegewezen, aan KPN-dochter Digitenne te vergeven. Dit is niet toegestaan. Dit bleek uit antwoorden van CDA-minister Maria van der Hoeven in antwoord op vragen van VVD-kamerlid Fadime Örgü. In casu gebeurt dat thans met de twee zenders van de Vlaamse openbare omroep VRT die gecodeerd in het pakket van KPN TV en Digitenne uitzenden middels NOS-frequentieruimte.

DutchMedia schreef al in 2003 al over deze situatie waarbij de NOS destijds stelde dat ze dit doet in het kader van een ‘samenwerking’ en dat de NOS daarbij ‘de vrijheid heeft haar eigen multiplex ten alle tijden volledig te kunnen claimen’ en daarbij met behoud van onafhankelijkheid te werken.’

CDA-minister Maria van der Hoeven zei vanmiddag in een kamerdebat hierover dat de frequentieruimte is gegeven voor de publieke omroep en ‘alleen gebruikt kan worden voor publieke taken en niet commercieel gebruikt mag worden.’ Verder stelde de verantwoordelijk minister namens het kabinet dat ‘voor zover die frequentieruimte niet voor een publieke taak wordt gebruikt, de ruimte terugvalt aan de staat en dan opnieuw wordt uitgegeven’. Maar de ruimte mag niet via de publieke omroep voor commerciele doeleinden gebruikt worden, zo stelde de CDA-bewindsvrouwe resoluut. Van der Hoeven volgt met haar opmerkingen hetgeen de telecommunicatiewet stelt over het gebruik van frequentieruimte voor publieke omroepen.

Harm Bruins Slot, sinds 2003 verantwoordelijk voorzitter van de NOS Raad van Bestuur zei in antwoord op vragen van DutchMedia vorige week tijdens een persgesprek: ‘ik weet hier niets van!’. Desalsniettemin waren vertegenwoordigers van de NOS Raad van Bestuur desgevraagd niet in staat nadere informatie te verschaffen over de materie.

Een woordvoerder van zenderexploitant Broadcast Partners zegt over de kwestie: “De minister zegt dat het niet mag, maar ze zegt niet dat ze er iets aan gaat doen als dat blijkt, terwijl iedereen kan zien dat het gebeurt.” Broadcast Partners wijst er op dat als commerciële vergunninghouders iets doen dat in strijd is met hun vergunning deze wordt ingetrokken, terwijl de NOS dit sinds 2003 zo kan doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *