Naamsverwarring omtrent Concertzender oude en nieuwe stijl

De naamgeving, merkaanduiding en communicatie omtrent de Concertzender brengt de nodige onduidelijkheid met zich mee. De Concertzender die in haar oorspronkelijke vorm tot en met afgelopen zondag op de kabel, internet en satelliet uitzond, heeft zich op last van de NOS Raad van Bestuur vooralsnog moeten terugtrekken tot alleen uitzendingen via internet. De uitzendingen op het kabelkanaal zijn vervangen door een zender die dezelfde naam gebruikt. Op internet is die ‘Concertzender Nieuwe Stijl’ vooralsnog niet te vinden. Radioluisteraars worden enigszins in het diepe gegooid. Op de Concertzender Nieuwe Stijl is – zoals eerder aangekondigd – in het kader van een bezuinigingsoperatie een aantal van Radio 4 en Radio 5 verbannen culturele en jazz/crossover-programma’s geplaatst. Zo moeten deze uit de FM/AM-ether verbannen uitzendingen samen met andere programma’s de cultureel-muzikale zesde publieke zender worden via de kabel, satelliet en internet.

In de praktijk is hieraan in de communicatie naar de luisteraars toe weinig aandacht aan geschonken bij de radio-afdeling van de NOS Raad van Bestuur. Bart de Voogd, woordvoerder radio, erkent de onduidelijkheid en begrijpt verwarring die daardoor ontstaat. Thans is de Concertzender Nieuwe Stijl niet met een eigen website actief en slechts na lang zoeken via een VPRO-subsite op internet te vinden met een niet meer werkende stream-link. Op NOS-Teletekst is ook niets te vinden over de Concertzender.

De oorspronkelijke Concertzender heeft inmiddels de aanduiding ‘Classic’ aan haar naam toegevoegd. De NOS Raad van Bestuur wil pas in januari de naam van Concertzender Nieuwe Stijl wijzigen. Sommigen denken dat dit bewust is om te voorkomen dat programmaraden en kabelaars de zender mogelijk van de kabel halen, gezien het drastisch gewijzigde format. Programmaraden en kabelaars hebben immers oorspronkelijk gekozen voor wat nu Concertzender Classic is.

Bart de Voogd belooft beterschap: inmiddels is de programmering van de Concertzender Nieuwe Stijl te vinden op de EPG van omroep.nl en nog deze week zal op www.concertzender.nl een duidelijke splitsing worden gemaakt tussen Concertzender Nieuwe Stijl en Concertzender Classic alsmede het hier los van staande Surround Radio. Dan zal er een live 96 kbit/s stream worden aangebracht en de programmering op internet
beter worden geduid.

Liefhebbers kunnen de Concertzender Nieuwe Stijl niet via internet beluisteren op dit moment. De Concertzender Classic is via deze link (met 192 kbit/s)

UPDATE (donderdag)
Inmiddels heeft de VPRO een geimporviseerde (tijdelijke?) site voor de Concertzender Nieuwe Stijl in de lucht gebracht en is er een 96 kbit/s stream actief.

De logos van de Concertzender Nieuwe Stijl (links) en de Concertzender Classic (rechts) zijn in merkaanduiding niet te onderscheiden van elkaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *