Angelo Codignoni weg bij Eurosport

Angelo Codignoni (59) is per direct opgestapt bij de pan-europese sportzender Eurosport. De Italiaan Codignoni was de algemeen directeur (PDG of CEO) van Eurosport. Eigenaar TF1 maakte dag vandaag bekend.

De Fransman Patrick Le Lay is per direct benoemd als zijn opvolger. Le Lay is ook de PDG (Président Directeur General) van eigenaar TF1. Codignoni is volgens een zegsman van Eurosport in Parijs om ‘persoonlijke redenen’ opgestapt. Welke deze zijn is onbekend. Codignoni verkreeg onlangs nog van het Internationaal Olympisch Comité een onderscheiding voor zijn bijdragen aan de Olympische Spelen.

Voordat Codignoni naar Eurosport kwam in 1996, was deze actief met het opzetten van de politieke partij van Silvio Berlusconi, Forza Italia waar hij een belangrijke rol speelde en secretaris generaal was. Codignoni werkte daarvoor voor de bedrijven van Silvio Berlusconi (Fininvest/Mediaset) en was o.a. verantwoordelijk voor de teloorgegane Franse zender ‘La Cinq’. Codignoni – nog steeds een Berlusconi-gezinde man – wist ten tijde van de Berlusconi regering het dusdanig te organiseren opdat essentiële televisiefrequentienetwerken onder de invloedsfeer van Mediaset terecht kwamen voor de uitbouw van haar digitale strategie. Resultaat is dat TF1 samen met Tarak Ben Amar de zender SportItalia bezitten, een Italiaanse versie van Eurosport waar Codignoni tot vandaag de algemeen directeur van was. TF1, het grootste commerciële Franse televisiebedrijf, heeft met haar deelnemingen in Italië nooit de intentie gehad om een serieuze speler van betekenis te worden in Italië als gevolg hiervan. SportItalia kent overigens wel twee subzenders (SI Live24 en SI Solo Calcio) die thans – net als SportItalia- alleen digitaal worden verspreid. Ook de Franse TF1-nieuwszender LCI wordt in heel Italië digitaal free to air uitgezonden via DVB-T. Mediaset heeft mede dankzij de accoorden die Codignoni heeft gesloten, vandaag de meeste landelijke ethertelevisiefrequenties van Italië in bezit (waaronder dus het voormalige analoge net van SportItalia). In Italië is (free to air) ethertelevisie de primaire bron van televisie-ontvangst; kabel bestaat praktisch niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *