Italiaanse president Napolitano: “Europese tv-zender komt overeen met Europese ambitie”

Het Italiaanse staatshoofd Giorgio Napolitano heeft zich uitgesproken voor de komst van één Europese televisiezender. De Italiaanse president Napolitano noemde het tijdens een prijsuitreiking van de Ischia prijs voor journalisten een “op te merken ambitieus project dat overeenkomst met de Europese ambitie die velen delen”. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA was het de voorzitter van de Ischia-jury die met het idee kwam tijdens het bij de prijsuitreiking behorende symposium. Het zou daartoe een instrument kunnen zijn om een culturele eenwording te realiseren na de Europese mnuteenheid. Volgens de juryvoorzitter zou het in ieder geval een antwoord kunnen zijn op het zorgwekkende heropbloeiende nationalisme. De zender zou moeten uitzenden voor 400 miljoen Europese burgers in meerdere talen. Overigens zijn nieuwszender EuroNews en sportzender Eurosport als de enige echte pan-Europese tv-zenders actief, naast de Europees ingestoken Duits/Franse culturele zender ARTE. Nederland heeft wat inbreng betreft slechts een beperkte coproductionele afspraak met ARTE via de NPS. Italië participeert (sinds de oprichting) samen met 19 andere publieke Europese omroepen wèl in EuroNews.

One thought on “Italiaanse president Napolitano: “Europese tv-zender komt overeen met Europese ambitie””

  1. Geachte heer/mevrouw,

    Mijn aandacht werd getrokken door bovenstaande omdat ik al een tijdje een idee/een concept heb om deze ‘culturele eenwording’ te verwezenlijken middels de moderne media. Centraal in mijn idee staat de uitwisseling van allerlei thematiek tussen de ‘europese burgers’ om begrip/empathie en samenwerking te creeren. Niet alleen zal het accent dan hoeven liggen op serieuze zaken maar de uitwisseling kan ook een ontspannen en positief karakter hebben. Nu is mijn vraag of ik ook een bijdrage zou kunnen leveren aan een verdere uitwerking van dit gedachtegoed en hoe dit dan aan te pakken.

    Met vriendelijke groeten,

    Drs. L.A.M. Stegeman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *