REKAM digitaliseert; CAIW tweede digitale kabelaanbieder Gouda

Kabelexploitant Rekam heeft aangekondigd samen met CAIW een digitaliseringslag te gaan doorvoeren op de kabelnetten van Rekam in Gouda en omgeving. CAIW zal daarbij als tweede kabelaanbieder haar digitale kabelpakketten gaan aanbieden via de Rekam-kabelnetten. Daarmee is voor Nederland een primeur bereikt, waarbij kabelkijkers in Gouda en omgeving kunnen kiezen uit verschillende aanbieders via één kabelnet.

De bedoeling is dat Rekam uiterlijk 1 mei haar analoge televisie-kabelaanbod verkleint tot 24 tv-zenders, waarbij voor 10 euro afhandeling/verzendkosten in april digitale kabelontvangers beschikbaar wordt gesteld aan Rekam-klanten die dit wensen af te nemen. Met de digitalisering wil Rekam haar principe van doorgeefluik van te ontvangen zenders die geen algemene vergoeding vragen, handhaven. Hoe het analoge én digitale Rekam-kabelpakket eruit zal zien, is nog niet bekend; digitaal zal zoveel mogelijk het huidige analoge Rekam-pakket alsmede eventueel meer zenders worden doorgegegeven. Het analoge pakket zal volgens directeur Herman Grooten naar verwachting vooral de best bekeken, bekende Nederlandstalige zenders omvatten. Als het beleid van de op Nederland gerichtte afdeling van RTL Group SA niet wijzigt, zullen de Luxemburgse zenders RTL 4, RTL 5 en RTL 7 niet digitaal via het Rekam-aanbod beschikbaar komen, aangezien deze een (extra) vergoeding vragen. Rekam zal ook in de toekomst onafhankelijk van CAIW haar kabelexploitatie voortzetten voor het tarief van 6,60 euro per maand.

CAIW zal bij Rekam een aantal frequenties huren opdat het haar eigen (volledige) digitale kabelaanbod kan aanbieden. De afnameprijs van een CAIW-abonnement bij Rekam is 13,95 euro per maand (waarbij inbegrepen een Rekam-kabelabonnement). In de praktijk is de optieprijs voor een digitale standaardaanbod van CAIW  voor Rekam-klanten dus 7,35 euro per maand. Middels het CAIW-aanbod komen in het Rekam-gebied zenders als Discovery Channel, Animal Planet en Eurosport beschikbaar die een algemene vergoeding vragen voor hun uitzendingen op de kabel. CAIW zal overigens bovenop haar standaardabonnement ook de digitale optiepakketten ‘Taste’, ‘Enjoy’, ‘Delight’ en ‘Complete’ aanbieden.

De intentie-overeenkomst die CAIW en Rekam hebben afgesloten moet leiden tot een overeenkomst voor vijf jaar. Eind januari is het de bedoeling dat de overeenkomst omgezet zal zijn in een definitief contract. Voor Rekam zal de nieuwe kabelaanbieder een proeve worden om te bezien in hoeverre haar concept. CAIW-directeur Aart Verbree zegt desgevraagd blij te zijn als 50 % van de Rekam-klanten een abonnement op ‘zijn’ aanbod zal nemen. CAIW was overigens al internetaanbieder in het Rekam-gebied. CAIW en Rekam zullen dezelfde techniek als CAIW gebruikt inzetten. Het Rekam aanbod zal ‘free to cable’ worden uitgezonden; het CAIW aanbod zal Irdeto2-gecodeerd worden uitgezonden op het Rekam-net, waarbij middels een smartcard toegang kan worden verkregen hiertoe. Rekam kwam enige tijd geleden in het nieuws omdat het niet bereid is een algemene vergoeding te betalen – anders dan de auteursrechtenvergoeding – voor de kabeluitzending van BBC 1 en BBC 2. Indien de BBC en Rekam niet tot op een oplossing komen, zou dit betekent dat beide Britse publieke zenders in het Rekam-gebied op termijn alleen via het (duurdere) CAIW-aanbod beschikbaar blijft.

CAIW-dreicteur Verbree zegt niet de intentie te hebben zijn digitale kabelaanbod elders middels de grote kabelaars (Zesko, UPC e.d.) aan te bieden. Daarvoor is de situatie te ingewikkeld, al zegt Verbree dat als deze gevraagd wordt het best wil onderzoeken, maar de CAIW-directeur noemt dat een ‘theoretische’ situatie. Bovendien wijst CAIW er op dat de tariefverschillen kleiner zijn met de grote kabelaars en CAIW meestal goedkoper is dan de grote kabelaars, waarbij te bezien valt hoeveel deze zou moeten betalen voor de huur van frequentieruimte en of dat – al dan niet af te dwingen via Opta na ellenlang procederen – dan nog rendabel is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *