KPN positioneert Mine anders

Koninklijke KPN NV positioneert Mine vanaf deze maand op een iets andere wijze dan ze in mei jl. nog aankondigde. Dit maakte KPN in de marge van de persconferentie van de jaarresultaten 2006 bekend. Eind deze maand is het de bedoeling dat KPN Mine op de markt iets breder in de markt gaat plaatsen, maar daarbij wel alleen zich op bepaalde doelgroepen zal richten. Mine is immers alleen beschikbaar in combinatie met Direct ADSL of InternetPlusBellen, maar (vooralsnog) niet via andere combinaties. Daarmee erkent KPN bij monde van topman Ad Scheepbouwer terug te komen op eerdere proposities die ze vorig jaar aankondigde en niet waarmaakte. Scheepbouwer ontkende echter met klem dat de aankondiging in mei vorig jaar een ‘voor de buhne’ bericht was, maar gaf toe dat uiteindelijk de techniek niet afdoende gereed was om het produkt in 2006 volwaardig op de markt te brengen. Vorig jaar werd aangekondigd dat dit wel het geval zou zijn. In de persaankondiging staat weliswaar dat het Mine-produkt per 1 februari op de markt is gekomen, maar dit werd door Eelco Blok, bestuurslid van KPN, genuanceerd naar volledig eind deze maand, en dan met name op de doelgroepen van geavanceerde gebruikers die o.a. via de Primafoon het produkt kunnen verkrijgen.

Hoeveel geinvesteerd is in Mine en de televisie-initiatieven, wilde de financiele KPN-topman niet kenbaar maken anders dan dat het om ‘aanzienlijke’ bedragen gaan die echter niet gemeld hoefden te worden in de financiele rapportage over 2006 die vandaag bekend werd gemaakt.

KPN heeft verder aangegeven op haar televisieprodukt de focus te leggen op DVB-T produkt oftewel ‘Digitenne van KPN’. Volgens Baptiest Coopmans, eveneens lid van de Raad van Bestuur van KPN is het de bedoeling dat de prijs van ‘Digitenne van KPN’ de komende jaren onder de 10 euro blijft. Onlangs verhoogde het telecombedrijf de abonnementsprijs op dit produkt voor nieuwe klanten van 7,95 euro per maand naar 9,95 euro per maand.

Digitenne van KPN telde overigens op 31 december 2006 265.000 abonnees. Dit zijn er 20.000 meer dan een kwartaal eerder en 81.000 meer dan 31 december 2005. Er zijn inmiddels 15.000 extra betalende klanten voor de twee Tele2 Voetbal-kanalen die KPN verkoopt via ‘Digitenne van KPN’ sedert 18 oktober 2006.

KPN zelve maakte een totaal jaaromzet van 12,057 miljard euro met een netto winst van 1,58 miljard euro. Dat is licht hoger dan in 2006. Opvallend is dat in de kwartaalvergelijking tussen het vierde kwartaal 2005 en het vierde kwartaal 2006 er sprake is van lichte omzetdalingen en lichte nettowinstdalingen, waarbij ook het operationeel resultaat daalde. De omzet over het vierde kwartaal bedroeg 3,022 miljard euro (was een jaar eerder 3,074 miljard) en de netto winst bedroeg 426 miljoen euro (was 622 miljoen euro).

4 thoughts on “KPN positioneert Mine anders”

  1. KPN heeft ook laten weten dat Digitenne (DVB-T) en Mine (IP-TV) over een paar gecombineerd zullen gaan worden. Je hebt dan een hybride box, die de belangrijkste publieke en commerciële kanalen via de ether binnenhaalt en de overige (thema)kanalen via een IP-verbinding. Op deze wijze wordt de beschikbare bandbreedte zo efficiënt mogelijk verdeeld: de best bekeken kanalen via de ether, de minder bekeken kanalen over IP-tv.

    De bottleneck blijft natuurlijk de stabiliteit van die IP-tv, maar KPN wil flink gaan inzetten op het uitbreiden van glasvezelnetten naar de wijkcentrales, in combinatie met vDSL-modems bij de mensen thuis. Ze moeten wel, in de concurrentieslag met de kabelaars. Nog mooier zou natuurlijk zijn glasvezel tot in het huis zelf, maar dan zit je weer de graaf- en aansluitkosten.

  2. De plannen zijn mooi, maar het zou nog mooier zijn als digitale ethertelevisie eerst eens ging werken. Sins 11 december staan hier in mijn huis op de prairie diverse TV’s op zwart. Eindelijk maar dan toch – tegen aanraden van de plaatselijk rtv-handelaar in – een doosje KPN Publieke Omroep Pakket besteld. Binnenantenne, buitenantenne, wel 5 Volt, en ook niet, alle permutaties geprobeerd. Het doosje vindt 18 TV-signalen, waaronder 1,2,3 en regionaal, vraagt om opslaan, OK, en slaat 13 op. Waaronder dus geen 1,2,3 en regionaal.

    Doosje retour Leidschendam. Hopen op geld terug.

  3. Danny, de reden dat de themakanalen nog niet via de ether worden uitgezonden, is een gebrek aan bandbreedte. Bovendien worden deze kanalen naar verhouding vaak slechts marginaal bekeken. Daarom is het een heel logische stap de best bekeken zenders via de ether uit te zenden en de minder bekeken via IP-tv. Zo verdeel je de beperkte bandbreedte, de servercapaciteit en maximale downloadsnelheid van de DSL-modems het meest efficiënt.

    Betere compressiesystemen (MPEG4) bieden beperkt soelaas, aangezien het aantal zenders nog steeds stijgt en HDTV in steigers staat. De oplossing die KPN nu in gedachten heeft is daarom zo gek nog niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *