Vranz van Maaren en Robert Herder starten XLnt Radio: non stop audiodienst

Vranz van Maaren en Robert Herder starten per begin april met een non stop audiodienst onder de naam ‘XLnt Radio’. Van Maaren en Herder waren tot vorig jaar werkzaam in managementfuncties voor Sky Radio Groep en hebben inmiddels het bedrijf 2Connect Media opgezet, dat gespecialiseerd is in muziekdiensten.

De bedoeling van XLnt Radio is via digitale netwerken, uit te groeien tot een dienst van 40 non stop audiokanalen met evenzoveel genres. XLnt Radio zal zich in tegenstelling tot diensten als Music Choice en MoodMedia exclusief en volledig op de Nederlandse markt richten. “De bedoeling is de audiokanalen als een radiostation te programmeren, inclusief jingles, maar zonder nieuws en reclame,” aldus Robert Herder. Begin april zullen 12 kanalen van start gaan die als eerste bij kabelexploitant CAIW zal worden opgenomen in haar digitale kabelpakket. Drie waarschijnlijke thema’s die XLnt zal uitzenden zijn XLnt Lite (softpop, adult contemporary), XLnt Motown & More alsmede XLnt Comedy (cabaret, conferences e.d.)

“Je ziet dat de andere non stop audiodiensten best een leuk produkt leveren, maar niet gericht zijn op de Nederlandse markt. Als je bijvoorbeeld alleen al naar de hitlijsten kijkt in de verschillende landen, dan komt slechts 15 % overeen tussen de omringende landen en onze Top 40. Als je dan een non stop audiodienst maakt vanuit Londen, dan is dat moeilijk.”, aldus Vranz van Maaren en Robert Herder.

Van Maaren heeft enige tijd getracht de landelijke kabelfrequentie van RTL FM te kopen, maar werd door zijn voormalige werkgever Sky Radio Groep gedwarsboomd die inmiddels samen met MTV Networks BV op dat kanaal TMF Radio zijn gestart. “Door de etherverdeling zie je dat er een enorme verschraling gekomen is in het Nederlandse radio-aanbod. Het veilingmechanisme doet radiogroepen zich op de meest commerciele doelgroepen richten. “Ook de publieke zenders Radio 2 en 3FM zijn totaal niet onderscheidend en draaien tegenwoordig hoofdzakelijk mainstream muziek. Met ons format hoeven we adverteerders niet te bedienen, maar louter de luisteraars, dus kunnen we onderscheidende kwaliteits formats uitzenden. We willen ons nu vooral richten op de kabelaars. Op termijn hopen we via de kabel voor iedereen beschikbaar te komen,” aldus Van Maaren en Herder.

Het duo praat met de Zesko-kabelaars Casema, @Home en Multikabel over de doorgifte van de radiostations. Ook wordt er gesproken met UPC die vorig jaar de eigen deelneming ‘Xtra Music’ van de hand deed, maar deze audiodienst nog wel exclusief aanbiedt, dit betekent dat XLnt Radio zich geleidelijk aan zal kunnen aanbieden aan de kabelaars. De initiatiefnemers willen vooral de meerwaarde van hun diensten benadrukken, en met name het Nederlandse aspect. Op lange termijn zien Van Maaren en Herder ook mogelijkheden voor multimedialiteit en interactie, maar doordat de meeste digitale kabelexploitanten deze mogelijkheden nog niet bieden, zal dit de eerste periode niet worden aangeboden. Voor de doorgifte van XLnt Radio vraagt 2 Connect Media een vergoeding per digitale kabelabonnee.

Non stop audio is in Nederland weliswaar weinig bekend; in Europa is het een welbekend fenomeen. Music Choice en Mood Media zijn daarbij – dankzij overnames – marktleiders in Europa en bedienen daarbij niet alleen digitale televisieklanten, maar ook winkels e.d. In sommige landen zijn ‘eigen’ non stop audiozenders actief, zoals in Spanje (Hilo Musical van Telefonica) en Italië (Music on Sky van Elemedia, cq. gruppo l’Espreso).

2 Connect Media verricht overigens ook diensten voor derden, zoals de muzikale invulling van de Arabische muziekzender Rotana Europe van de Arabische prins Al Waleed Bin Talal en ACKS (Aproxis PLC).

5 thoughts on “Vranz van Maaren en Robert Herder starten XLnt Radio: non stop audiodienst”

  1. Heel goed! Iedere poging om wat anders te brengen voor een breed publiek (het totale aanbod, dan) is toe te juichen. Misschien bieden ze wel op kanaal 11C, waarop landelijk digitale omroep aangeboden kan worden? Met de (voor DAB)nieuwe AAC+ codering passen er zeker 16 kanalen op.

  2. Aan de hand van de Nederlandse Top 40 een op de Nederlandse luisteraar gerichte radiokanalen inrichten! Dat gaat natuurlijk een zeer onderscheidend aanbod opleveren. Het kan dan ook niet anders of Xlnt Lite wordt veel beter dan Sky Radio en al die andere zenders die we nu kennen. Een ongetwijfeld briljant en uniek concept dat er nog niet is. Met zo´n goed verhaal mag je jezelf afzetten tegen de gevestigde orde. De explicite sneer naar de publieke zenders is binnen de context ook volkomen logisch en legitiem. Als iemand daar het iets van weet en over mag zeggen is het Vranz van Maaren wel.

  3. denken jullie nu echt dat daar de piraten mee gaan verdwijnen denk het toch niet neem ook eens en kijkje op etherpiraten .com kijk en huiver goeten uit grunn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *