Luxemburgse RTL-Licenties inclusief RTL 4, RTL 5 en RTL 7 10 jaar verlengd

De uitzendlicenties van de Luxemburgse RTL-zenders zijn met 10 jaar verlengd tot 2020. Dit hebben RTL Group SA, eigenaar Bertelsmann AG en de Luxemburgse regering vandaag bekend gemaakt. Het betekent dat ook de op Nederland gerichte zenders RTL 4, RTL 5 en RTL 7 verzekerd zijn van hun uitzendlicenties tot 2020. Ook de op Franstalig België gerichtte zenders RTL-TVi, Club RTL en Plug TV alsmede de op Frankrijk gerichte RTL 9 (voor 35 % in handen van RTL Group SA) en de radiozenders RTL Radio die beste Hits Aller Zeiten alsmede RTL (France) kunnen zien dankzij deze overeenkomst hun uitzendingen tot aan 2020 verzekerd.

In ruil voor de uitzendlicenties en de frequenties in Luxemburg blijft RTL Group SA via dochter CLT-Ufa SA de televisie-uitzendingen in het Letzebuergs als publieke taakopdracht via RTL Télé Letzebuerg (alsmede Den 2. RTL) verzorgen. Deze uitzendingen worden overigens ook met reclame-inkomsten gefinancierd, waarbij deze uitzendlicentie overigens wel commercieel is.

Het hoofdkantoor van RTL GRoup SA alsmede dochters Broadcasting Center Europe en CLT-Ufa blijven in Luxemburg-Kirchberg gevestigd waar thans zo’n 600 mensen werken. Het oorspronkelijke contract tussen RTL Group SA en de Luxemburgse regering verliep in 2010. Jean Louis Schiltz verklaarde in een persverklaring dat RTL en Luxemburg ‘bij elkaar horen’.

RTL is in Luxemburg een zeer dominante speler met haar radio- en televisie-uitzendingen, waarbij deze alle etherfrequenties voor televisiedoeleinden in handen heeft, alsmede zeer dominant is in de radiosector dankzij RTL Radio Letzebuerg.

De Luxemburgse uitzendlicenties van o.a. de op Franstalig België en Nederland gerichte zenders liggen gevoelig. Dankzij deze constructie kunnen de RTL Group-zenders zich ontrekken aan het mediatoezicht in Nederland, resp. Franstalig België, aangezien Luxemburg niet of nauwelijks toezicht houdt op deze zenders. RTL claimt aan de andere kant wèl haar positie in allerlei (branche)organen in beide landen die juridisch verankerd zijn, zonder er zich iets van te hoeven aan trekken en laat zich niet onbetuigd zich uit te spreken over nationale wet- en regelgeving als het om bijvoorbeeld publieke zenders gaat. In Franstalig België tracht toezichthouder CSA RTL-TVi en Club RTL terug onder Franstalig Belgisch toezicht te verkrijgen nadat het bedrijf op 1 januari 2006 deze licenties niet verlengde. In Europees verband vindt overigens nog discussie plaats over hoe om te gaan met zenders die gebruik maken van het het ‘licentieshoppen’ om zo onder nationale regelgeving uit te komen. Luxemburg kent overigens ook een ‘echte’ publieke omroep die alleen met radio actief is onder de naam ‘Radio 100,7’.

Het Duitse Bertelsmann AG bezit 89,8 % van de aandelen RTL Group SA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *