Frank Heemskerk ook staatssecretaris Telecom & ICT

PvdA-Staatssecretaris Frank Heemskerk is sinds zijn benoeming vorige week donderdag ook verantwoordelijk geworden voor de onderwerpen die het telecommunicatie- en ICT-beleid van de regering aangaan. Daarmee heeft Heemskerk deze portefeuilles overgenomen van oud-minister Joop Wijn (CDA). Maria van der Hoeven (CDA), die minister is geworden van Economische Zaken heeft in tegenstelling tot haar voorganger deze portefeuilles niet onder eigen beheer. Heemskerk is primair staatssecretaris voor internationale handel, alsmede het MKB en toerisme.

Heemskerk heeft in zijn nieuwe rol de politieke bestuursverantwoordelijkheid gekregen voor onderwerpen als het digitaliseringsdossier waaronder ook kabel, ether en satellietuitzendingen van radio en televisie (inclusief DVB-T, DAB, DRM+ e.d.) alsmede de regulering met betrekking tot kwestie van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) en het frequentiedossier (FM, AM e.d. inclusief Agentschap Telecom). Sinds de inauguratie van Balkenende I en de overheveling van het onderwerp telecommunicatie naar het ministerie van Economische Zaken viel dit onder de minister van Economische Zaken.

Opvallend is dat waar in Balkenende II de onderwerpen media en telecommunicatie volledig in handen waren van D66-bewindslieden (oud-minister Brinkhorst en oud-staatssecretaris Van der Laan), deze bij de minderheidsregering Balkenende III volledig overgingen naar CDA-bewindslieden (minister Joop Wijn en minister Maria van der Hoeven). Inmiddels zijn deze bij Balkenende IV volledig bij de PvdA ondergebracht bij resp. minister Ronald Plasterk en staatssecretaris Frank Heemskerk. In de afgelopen vijf jaar is het media- en telecomdossier bij de vijf verschillende regeringen die Nederland heeft gekend, bij maar liefst vijf verschillende politieke partijen ondergebracht geweest (tot medio 2002: VVD/PvdA, 2002: LPF, 2003: D66, 2006: CDA en vanaf dit jaar de PvdA).

Op 21 maart is de verwachting dat het eerste optreden van Heemskerk in dit kader zal plaats vinden bij een Algemeen Overleg met de Tweede Kamer over hoe het digitaal radiodossier invulling kan verkrijgen.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken zegt desgevraagd dat pas na het constitutionerend beraad van de nieuwe regering openbaar is geworden dat Heemskerk de portefeuille telecommunicatie en ICT verkreeg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *