RTL herverkrijgt Luxemburgs televisiemonopolie na einde T.TV

RTL verkrijgt na ruim 5 jaar opnieuw het Luxemburgse televisiemonopolie. Dit komt doordat T.TV ter ziele is. Morgen staakt de zender haar uitzendingen, aldus de Luxemburgse krant Wort. Het concurrerende televisiestation van Tele2 startte onder de naam Tango TV op 2 februari 2002 (digitaal) op de Astra1-satelliet, alsmede via de kabel en in de begintijd ook met analoge satellietuitzendingen. Tango TV richtte zich met veel muziek en jongerenprogrammering op een jonge doelgroep. In november 2004 maakte de zender een doorstart en ging verder door het leven als T.TV met een meer generalistische programmering, om de concurrentie met RTL Télé Letzebuerg aan te gaan. T.TV bracht nieuwsuitzendingen, economische magazines, documentaires, talkshows, series en spelletjes. T.TV nam daarbij ook regelmatig de programmering van FashionTV en Bloomberg TV over.

De bedoeling van T.TV was om een multimediaal/crossmediaal concept te zijn (met internet, met mobiele UMTS-toepassingen e.d.) met de andere Tele2 produkten in Luxemburg die onder de naam Tango aan worden geboden. T.TV afficheerde zich daarbij als ‘zusje’ van de Scandinavische operaties van de eigenaren van Tele2, waaronder de operaties van Viasat en Strix. T.TV wist echter nooit significante marktaandelen te behalen en was sinds de start verliesgevend.

In reactie op Tango TV en T.TV startte RTL Tele Letzebuerg ook met jongerenprogrammering en startte het een tweede kanaal om haar positie te verstevigen: Den 2ten RTL, waarop met name de jongerenprogrammering in carousselvorm wordt herhaald in combinatie met homeshopping en radio op televisie. Met het heengaan van T.TV verkrijgen de Luxemburgse televisiezenders van RTL Group SA opnieuw het alleenrecht op het televisienieuws, magazines e.d. RTL Group SA is overigens met haar radio- en tv-zenders in Luxemburg sowieso al zeer dominant. Onder de Luxemburgers claimt het bedrijf tussen 19 en 20 uur een marktaandeel van 59 % met haar Luxemburgse zender tussen 19 en 20 uur. Onder de totale Luxemburgse bevolking is dit 46 %. Het bedrijf heeft daarbij tot 2020 de afspraak dat ze in ruil voor (internationale) uitzendlicenties een aantal publieke taakopdrachten op televisie vervult. RTL Group SA heeft daarbij alle (digitale) ethertelevisielicenties in handen en de sterkste FM-zenders. De Luxemburgse regering heeft overigens ook de afspraak met RTL Group SA dat geen uitzendlicenties worden vergeven aan partijen die RTL Group SA beconcurreert als ze niet aantonen een significante, economische en sociale meerwaarde te hebben voor Luxemburg. Het verdwijnen van T.TV, betekent dat het in land van RTL 4, RTL 5 en RTL 7, de televisiejournalistiek in het de Luxemburgse taal (Letzebuergs) weer volledig gecontroleerd wordt door één bedrijf. Kleine zenders als een ‘open kanaal’ tv-zender DOK (Den Oppene Kanal) en lokale wekelijkse deeltijdzenders als Nordliicht TV en UelzechtKanal ten spijt. Bij de aankomende digitalisering van de kabel in Luxemburg speelt RTL Group SA overigens ook een dominante positie, aangezien ze nagenoeg alle (buitenlandse) zenders vertegenwoordigd wat betreft de distributiecontracten met de kabelaars. In Luxemburg is net zoals in Belgie en Nederland de kabel dominant (circa 71 % van de Luxemburgse huishoudens kijkt televisie via de kabel).

2 thoughts on “RTL herverkrijgt Luxemburgs televisiemonopolie na einde T.TV”

  1. Het is voor mij een grote verrassing toen ik vandaag merkte dat het beeld op zwart stond. Ik bekeek er altijd de modeprogrammas op van fasion TV. Die zender zat vroeger ook op de astra 19 graden maar is naar ik meen naar een andere satelliet gegaan. Kan iemand mij vertellen of Fasion-tv nog zonder abonnement ergens te ontvangen is?

  2. Fashion TV zit op de Hotbird (13 graden Oost), 12207 H Symb.Rate 27500 FEC 3/4, 24 uur per dag, vrij te ontvangen. Op dezelfde frequentie zit trouwens ook de ‘mannelijke’ variant van Fashion TV, F Men.

    Daarnaast zit Fashion TV ook vrij op de Astra2/Eurobird-positie (28,2 Oost) op 11222 GHz H Symb.Rate 27.500 FEC 2/3. Op dE Hotbird zitten echter meerdere modezenders: ook TV Moda (11179 H) en World Fashion Channel zijn er te ontvangen (12322 H)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *