DVB-T: Aanbod Digitenne van KPN voortaan op 3 muxen; KPN en NOS (NPO) beëindigen uitruil

Koninklijke KPN NV en de Nederlandse Omroep Stichting (NOS/NPO) beëindigen op 8 mei aankomende de uitruil van frequenties voor digitale ethertelevisie. Sinds het bestaan van digitale ethertelevisie ruilen KPN-dochter Digitenne Holding en de NOS frequentiecapaciteit uit. Met het verplaatsen van radiostations naar de ‘publieke’ multiplex en het verplaatsen van CNN International naar een KPN/Digitenne-frequentie komt daar binnenkort een einde aan. Bepaalde (commerciële) belanghebbende partijen hadden daar problemen mee, aangezien de telecommunicatiewet bepaalt dat de frequenties voor publieke doeleinden zijn verleend, terwijl – in de optiek van de belanghebbenden – de uitruil van frequenties (6 radiostations voor 1 tv-zender) KPN bevoordeelde. Met de wijzigingen zal op de ‘publieke’ frequentie voortaan alleen Nederland 1, 2 en 3 alsmede de regionale tv-zender uit de eigen regio alsmede Radio 1 t/m 6 en de regionale radiozender uit de eigen regio ontvangen kunnen worden. FunX en Concertzender Classic zullen daarbij worden toegevoegd als nieuw te ontvangen ongecodeerde DVB-T radiokanalen, zo meldde een betrokkene aan DutchMedia. Als gevolg van de wijziging op de publieke frequentie kan de beeldkwaliteit van de publieke televisiezenders worden verbeterd.

Digitenne van KPN zal op 8 mei haar aanbod voortaan op drie in plaats van vier multiplexen uitzenden. Hiertoe zal de ‘Randstad’ multiplex waarop o.a. BBC Prime en BBC World uitzenden worden uitgezet. Per 8 mei komen deze ook buiten de Randstad beschikbaar. Als gevolg hiervan wordt overigens de bandbreedte van een aantal commerciële zenders lager. De ‘vierde’ frequentie in de Randstad zal naar verwachting worden ingezet ten behoeve van de DVB-H uitzendingen die KPN na de zomer wil starten. KPN is dankzij het alleenrecht op DVB-T frequenties initieel automatisch monopolist in die nieuwe markt. De regering dient overigens nog wel 2 landelijke DVB-T netwerken verdelen die dankzij de RRC06 Geneve conferentie van vorig jaar voor Nederland vrijkomen.

3 thoughts on “DVB-T: Aanbod Digitenne van KPN voortaan op 3 muxen; KPN en NOS (NPO) beëindigen uitruil”

  1. Yeb, dit is wat ik al voorspelde. De extra kwaliteit moet komen van minder dan 1 Mbps extra voor vier tv stations, we zullen zien.
    Overigens is het zevende DVB-T netwerk pas over enkele jaren beschikbaar omdat de buurlanden voorlopig nog analoge tv gebruiken.

  2. Op 26 maart is er een herschikking geweest van frequenties. Die zal er opnieuw trouwens komen op 8 mei aanstaande. Advies: lees de zenders opnieuw in, en doe een rescan. Als u dan nog steeds niet Nederland 1, 2 en 3 + de regiozenders en de publieke radiokanalen kunt ontvangen dan is er vermoedelijk iets mis met uw ontvanger. KPN hanteert voor de uitzending zelve wel de reguliere DVB-T standaard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *