Providence-overname Canal Digitaal, TV Vlaanderen, ActionNow gerealiseerd

De overname van de meerderheid van de aandelen van satelliet-televisie aanbieder Canal Digitaal BV, de betaaltelevisiezender ActionNow alsmede het Vlaamse TV Vlaanderen door Providence Equity Partners Inc is een feit. Airbridge Investments BV, de holding van directeuren Hans Wolfert en Cees Bohnenn hebben sinds afgelopen vrijdag niet langer de meerderheid van de bedrijven in bezit. Hoe de aandeelverhoudingen precies in elkaar zitten, wilden Wolfert en Bohnenn niet kenbaar maken, evenmin het overnamebedrag.

De overname-aankondiging werd op 22 februari jl. gedaan. De bedrijfsvoering van Canal Digitaal en de andere bedrijven zal volgens de directeuren ongewijzigd worden gecontinueerd. Uit een presentatie van Hans Wolfert op het congres ‘Kabel in de 21e Eeuw’ bleek dat in de optiek van Canal Digitaal de groei van het bedrijf bij de komst van ‘Digitenne van KPN’ een ‘dubbele impact’ heeft gehad op de groei van het medium satelliettelevisie.
Opvallend is evenwel dat de populariteit van Nederlandse satelliettelevisie boven de 10 % marktaandeel vooral buiten de grote steden van de Randstad bevindt. Het bedrijf wilde geen verdere uitsplitsing geven, maar met name in bepaalde delen van Noord-Brabant, Noordelijk Limburg, Gelderland, Overijssel, Noord-Holland Noord, Groningen, Fryslan en Drenthe is het aantal satellietkijkers boven de 20 %, waarbij uitschieters van boven de 40 % voorkomen. Winterswijk (Gelderland) en Delden (Overijssel) strijden daarbij om de titel van de meeste schotelkijkende gemeente. Volgens Canal Digitaal daalt de leeftijd daarbij van de schotelkijkers die traditioneel ouder lag.

Nieuwe kanalen bij Canal Digitaal: Film1.3, NASN en Sailing Channel

Satellietaanbieder Canal Digitaal heeft aangekondigd dat afgelopen weekend Film1.3 de helft van de dag voortaan voor de satellietkijkers te zien is. Vooralsnog wordt de overige helft van de dag van de capaciteit niet ingevuld. Canal Digitaal en Liberty Global’s ChelloMedia blijken contractueel geen 24 uur-uitzending te zijn overeengekomen. Opvallend is dat de beeld en geluidskwaliteit op satelliet van Film1.3 iets lager is dan Film1.1, Film1.2 en Sport1.1. North American Sports Network (NASN) is sinds maandag jl. te zien voor de ‘entertainment’, ‘top-‘ en ‘combi’ abonnees op Canal Digitaal. De ontvangst van het kanaal verliep voor sommige satellietabonnees niet probleemloos, waardoor de zender pas maandagavond beschikbaar kon komen, zo bleek uit praktijkervaringen.

Canal Digitaal is in gesprek met het in Italië gevestigde Sailing Channel om dit kanaal omstreeks 1 mei toe te voegen voor de Mediaguard-abonnees in een nog nader bekend te maken pakket via simulcrypt via de Franse CanalSat-transponder. Verder heeft Canal Digitaal deze week een ‘update’ voor de ‘officiele’ Mediaguard Common Interface modules ‘on air’ gezet via de transponder van BVN-TV

2 thoughts on “Providence-overname Canal Digitaal, TV Vlaanderen, ActionNow gerealiseerd”

  1. ” Canal Digitaal en Liberty Global’s ChelloMedia blijken contractueel geen 24 uur-uitzending te zijn overeengekomen. ”

    Wat bedoel je David: Dat volgens het overeengekoment contract CDS Film1 3 niet 24 uur per dag mag doorgeven of niet 24 uur per dag hoeft door te geven?

    Voorwaar een interessant verschil!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *