EENmalig bedragen commercieel landelijke FM-radiostations blijven in stand

De eenmalige bedragen die radiostations met een FM-kavel behoorden te betalen in 2003 bij het verkrijgen van landelijke FM-frequenties, zijn rechtmatig. Dit heeft de hoogste rechter in deze zaak, Het college van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) bepaald, nadat eerder de rechter had bepaald dat deze onrechtmatig waren.

En dus zijn resp. BNR Nieuwsradio BV 877.584 euro, Radio 538 (Vrije Radio Omroep Nederland BV) 5,343 miljoen euro, Radio Veronica (Sky Radio Groep) 2,355 miljoen euro,
Sky Radio 5,26 miljoen euro, Caz (Yorin FM BV) 5,1075 miljoen euro, Q-Music 5,343 miljoen euro en RTL FM BV 3/8 van 2,396 miljoen euro verschuldigd aan de minister van Economische Zaken. RTL FM is zoals bekend door een uitspraak van de rechter in 2006 niet meer in handen van een FM-kavel, maar de hoogste rechtsinstantie vindt hetgeen RTL FM BV heeft betoogd aangaande het eenmalige bedrag en het niet meer in handen hebben van het frequentiekavel ‘geen rol spelen’ in die procedure. RTL FM BV dient dan ook 3/8 voor de drie jaren dat het heeft uitgezonden van het bedrag betalen. 100 % NL moet overigens 5/8 van het éénmalige bedrag van haar kavel (2,396 miljoen euro) voldoen, oftewel een bedrag naar proportie voor de duur dat ze het kavel in handen heeft.

In de uitgebreide uitspraak van het CBB blijkt dat deze telkens de redelijkheid van de regeling betoogt en de bezwaren van de radiostations terzijde schuift, alsmede de originele regeling daaromtrent aanhoudt. Daarbij wijst het CBB er ook op dat het éénmalige bedrag een andere functie heeft dan het financiële bod dat op frequenties gedaan is.

Arrow Jazz FM (eenmalig bedrag 556.581 euro) en Slam! FM (2,396 miljoen euro aan eenmalig bedrag) waren geen partij in deze rechtszaak. Het totaalbedrag aan éénmalige bijdragen bedraagt daarmee (zonder rente en inflatie) op basis van de originele bedragen circa 27,28 miljoen euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *