KPN operator gebonden Samsung ontvangers voortaan ook met vrije FTA ontvangst

Koninklijke KPN NV heeft bekend gemaakt tussen 10 april en 8 mei aankomende nieuwe software voor de operator gebonden DVB-T Samsung-ontvangers voor haar klanten beschibaar te stellen. De nieuwe sofware maakt het mogelijk om voortaan ook free to air zenders te ontvangen die niet door KPN Broadcast Services (voorheen Nozema Services) worden uitgezonden. Op een groot deel van de bij ‘Digitenne van KPN’ gecertificeerde uitgezette ontvangers is dit niet mogelijk, waardoor ontvangst van bijvoorbeeld de free to air uitzendingen van bijvoorbeeld de publieke Vlaamse zenders van de VRT of de Duitse publieke zenders ARD en ZDF in grensgebieden niet mogelijk is. Aangezien de publieke zenders (Nederland 1, 2 en 3 alsmede de regionale publieke zenders en de publieke radiostations) door KPN worden uitgezonden als free-to-air zenders zijn voorzien van een ‘KPN’ afzender, worden deze wel op de KPN operator gebonden ontvangers vertoond, maar andere free to air signalen niet. Voor de Samsung ontvangers wordt deze beperking  binnenkort opgeheven. Onafhankelijke DVB-T ontvangers hebben deze beperking overigens NIET.

Op 8 maart diende PvdA-kamerlid Martijn van Dam vragen in bij mediaminister Plasterk (PvdA) om opheldering te verkrijgen over de handelwijze van KPN aangaande de beperkingen naar aanleiding van een eerder verschenen artikel en redactioneel commentaar van DutchMedia. Plasterk heeft de vragen overigens tot nu toe niet beantwoord. Van Dam vroeg overleg tussen de minister om ervoor te zorgen dat de beperkingen op de KPN-DVB-T ontvangers worden opgeheven opdat bijvoorbeeld ook ontvangst van publieke zenders in grensgebieden van omliggende landen mogelijk wordt, als dat geblokkeerd is. KPN lijkt aan de wens van Van Dam te voldoen. Met de beperking op de ontvangers kon KPN bij het moeten aanbesteden van de DVB-T zenderexploitatie door de publieke landelijke omroep (Nederlandse Omroep Stichting) de ontvangst van Nederland 1, 2 en 3 alsmede de regio-zenders laten blokkeren als een ander dan KPN Broadcast Services de aankomende aanbesteding van de zenderexploitatie wint. Ook kon KPN de toegang tot de ontvangers voor een eventuele andere partij dan KPN blokkeren indien deze andere partij de zesde en zevende vrij te komen landelijke DVB-T frequenties verwerft en gaat gebruiken voor ongecodeerde DVB-T uitzendingen. Met de opheffing van de beperking in de software wordt de mogelijkheid tot dit machtsmisbruik te niet gedaan.

6 thoughts on “KPN operator gebonden Samsung ontvangers voortaan ook met vrije FTA ontvangst”

 1. En hoe zit het met de andere Digitenne decoders. In den beginnen werden er ook bijvoorbeeld Topfield, Panasonic of Rebox decoders verkocht, gecertificeerd door Digitenne. Vallen deze nu buiten de boot.
  Jammer, de Topfield decoder heb ik altijd als superieur beschouwt aan de Samsung kastjes qua software. Merk ik weer met de DVB-C decoder die wij van Caiway hebben gekregen.

 2. Is een topfield TF6000COK hetzelfde als een samsung DVB-T ? Bij de technische gegevens die de handleiding van kpn vermeld, staan beide vermeld. (alleen de merknaam samsung ontbreekt. Ik probeer mij guide plus in te stellen op een Sony RDR HX750, maar dat is tot nu toe nog niet gelukt….

 3. Ik probeer mij guide plus in te stellen op een Sony RDR HX750, maar dat is tot nu toe nog niet gelukt
  ik heb ook een topfield TF6000COK .
  weet iemand of het al is gelukt

 4. goede middag allemaal,,,
  die update voor de ,,free to air kanalen,,is dat ook voor de usb ontvanger van digitenne,,die ik gebruik.
  de E30 plus)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *