PvdA-staatssecretaris Heemskerk zet in op frequentieveiling DAB najaar 2007

PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven over te gaan tot het veilen van DAB-frequentieruimte met het streven van frequentie-uitgifte voor komend najaar. Heemskerk schrijft het ‘niet wenselijk’ te achten ‘partijen  die met de beschikbare frequentieruimte aan de slag willen, nog langer te laten wachten op duidelijkheid omtrent de vergunningverlening’.

Op 30 maart 2006 discusseerde de toenmalige Tweede Kamer met toenmalige D66-minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst van de regering Balkenende II, waarbij de Tweede Kamer pleitte voor uitstel van het commerciele DAB-frequentiedeel en inzet op meerdere digitale radiotechnieken dan alleen DAB. CDA-opvolger Joop Wijn van de regering Balkenende III schreef  in een brief aan de Tweede Kamer dat twee landelijke DAB-frequentiekavels kunnen worden verdeeld die ook voor DAB-IP en DMB gebruikt kunnen worden. Tevens stelde Wijn dat DAB niet als enige digitale radio-opvolger van de FM-band gezien kan worden, doordat ook andere technieken hiervoor in aanmerking komen (waaronder DRM+/DRM120 en andere technieken). De toenmalig minister van Economische Zaken stelde in december jl. eveneens dat de DAB-frequentieblokken via een veiling zullen verdeeld.

De Tweede Kamer heeft de beleidsverantwoordelijke binnen de regering gevraagd in discussie hierover te gaan. De bespreking van het onderwerp digitale radio heeft de Tweede Kamer echter telkens voor zich uitgeschoven en geplande data ter bespreking telkens uitgesteld. Staatssecretaris Heemskerk zegt nu namens Balkenende IV simpelweg uitvoering te willen geven aan het beleid zoals Balkenende III had aangekondigd.

One thought on “PvdA-staatssecretaris Heemskerk zet in op frequentieveiling DAB najaar 2007”

  1. En zo blijven we emmeren over een compleet achterhaalde techniek. In elk geval zal DAB nu NIET voor radio ingezet worden, terwijl daar eerder vanuit de overheid heel hard is getuurd, zelfs door vervolg-uitgiften van reguliere FM-radiofrequenties te koppelen aan deze techniek. En dat dus zonder de juiste kennis van de achtergrond.

    Ben benieuwd wie er uberhaupt geld over heeft voor een enorme investering in een compleet achterhaalde techniek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *