Eerste aangekondigd RTL-themakanaal RTL Klassiek voorlopig van de baan

Het vorig jaar september aangekondigde digitaal themakanaal RTL Klassiek is voorlopig van de baan. Eerder meldde DutchMedia al dat de start RTL Klassiek die voorzien was voor januari jl., was uitgesteld tot de zomer. In een artikel van Thomas Giger over een sessie van de besloten ‘Broadcast Business Club’ verklaart commercieel directeur Frank Eijken dat deze ‘in elk geval een jaarkaart voor het Concertgebouw heeft gekregen en Fons van Westerloo een aparte box’, in de optiek van Eijken heeft het aldus ‘erg veel opgeleverd’ voor RTL. De bedoeling was dat RTL Klassiek een joint venture zou worden van de muziek en boeken-uitgeversgroep Foreign Media Group en RTL Nederland, dat via het beursgenoteerde RTL Group SA onderdeel is van het Duitse Bertelsmann AG.

Het kanaal zal er ‘in de toekomst mogelijk’ alsnog kunnen komen. De in Indonesië geboren RTL-directeur erkent in het artikel dat zijn bedrijf er ‘te enthousiast’ op is ingegaan. Er zouden onvoldoende programma’s op korte termijn gevonden worden om het kanaal te ‘vullen’. Toch blijkt dat in landen als Frankrijk (Mezzo, is ook in Nederland beschikbaar via kabel en satelliet), Duitsland en Italië (Classica) en het Verenigd Koninkrijk (Classic fM TV) het wel degelijk mogelijk om een 24 uur kanaal met klassieke muziek en bijbehorende genres in te vullen.

Uit de uitlatingen van Eijken blijkt dat RTL voor RTL Klassiek (losse) betaling wenste van de abonnee en niet per se als pakketkanaal op de markt wilde komen. Welingelichte kringen meldden eerder dat gesprekken en onderhandelingen met kabelaars niets opleverde.

De generalistische commerci?le zendergroepen SBS Broadcasting BV en RTL Nederland kondigden op verscheidene momenten aan met digitale themakanalen te komen, maar geen ervan heeft dit daadwerkelijk gerealiseerd. Alleen MTV Networks BV is met vier Nederlandse themakanalen actief, en verder is wat Nederlandse themakanalen betreft het Nederlandse muziekkanaal TV Oranje alsmede het christelijke Family 7 en de publieke landelijke omroep met 17 zenders actief. RTL is overigens in andere landen, waaronder de belangrijkste markt Duitsland, wèl actief met themazenders.

Onlangs startte KPN overigens wel met een eerder aangekondigd offensief met Endemol (Xie Entertainment) onder de naam Planet Prime. RTL is inmiddels uitgenodigd door de oprichtende partijen om deel te nemen aan Xie Entertainment. Via Planet Prime worden ‘oude’ programma’s die bij o.a. RTL Nederland te zien zijn geweest, alsmede de publieke zenders maar in handen zijn van Endemol tegen betaling beschikbaar gesteld via Digitenne van KPN en internet.*

One thought on “Eerste aangekondigd RTL-themakanaal RTL Klassiek voorlopig van de baan”

  1. * = DutchMedia wenst op geen enkele wijze contact te onderhouden met de Nederlandse dochters van RTL Group SA (zijnde o.a. RTL Nederland BV). Dit is de reden waarom bij dit artikel geen wederhoor bij RTL Nederland is gepleegd. De redenen hiertoe zijn de omstandigheden van november 2004. Desalniettemin opereert DutchMedia volstrekt zelfstandig alsmede onafhankelijk en streeft het in de nieuwsverslaggeving objectiviteit na.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *