COLUMN – Radiomannenkartèl

COLUMN – Onlangs diende een groep ambitieuze vrouwen een aanklacht in bij de Nederlandse mededingingsautoriteit aangaande een vermeend mannenkartèl in de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Met het vertrek van Claudia de Breij van Radio 3FM dringt de vraag op hoe dat zit met de best beluisterde Nederlandse landelijke radiozenders.

Uiteraard zij Rob Stenders een mooi radioprogramma gegund. Net als mensen als Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg, Edwin Evers, Daniel Dekker en vele andere radiomannen.

Radio 538, Radio 2, Sky Radio en Radio 3FM behoren tot de best beluisterde radiozenders van Nederland; gezamenlijk 39,7 % marktaandeel in het jaar 2006. Radio 1 – waarop wèl enige radiovrouwen te beluisteren zijn, is samen met het laag marktaandeel scorende BNR Nieuwsradio en 100 % NL een uitzondering in de FM-ether op een ongeschreven praktijkregel van weinig of geen vrouwen op de radio. Met het vertrek van Claudia de Breij laat de publieke jongerenradiozender voor 94 % van haar zendtijd mannen als DJ’s, resp. presentatoren horen. Slechts bij de weinige zendtijd van de protestants-christelijke NCRV mag Barbara Karel op zondagavond én in nachtelijke uren aanschuiven. En ook weer de protestants-christelijke Evangelische Omroep geeft zondagavond laat Miranda van Holland nog een plekje. Late uitzendtijdstippen zijn ook voor de enige vrouwelijke TROS-DJ Annemieke Schollaardt de plek die zij op 3FM mag invullen achter de microfoon in een nachtprogramma. Voor uitzendingen voor militairen op missie wordt zij op normale tijdstippen wel geschikt geacht, maar die zijn niet voor het binnenland bedoeld! Kortom Radio 3FM heeft niet alleen weinig vrouwelijke DJ/presentatoren, maar die weinigen die er zijn, zijn alleen op weinig relevante uren te beluisteren!

Op Radio 2 is het niet veel beter. Ook daar weten protestants-christelijke omroepen vrouwen nog een (bescheiden) plekje te geven. Ghislaine Plag mag voor de NCRV op zaterdagmorgen vroeg presenteren, en de Evangelische Omroep geeft in de late avond Petra Blokhuis een kans. Uiteraard zijn er ook nog Rinske Wels (VARA) en Meta de Vries (MAX) die in de weekendavonduren nog mogen presenteren, maar ook op Radio 2 is de zendtijdindeling voor vrouwelijke presentatoren beperkt: 7 % van de totale Radio 2-zendtijd. Bij Radio 538 is dat zelfs zowat 0 %, aangezien de weinige vrouwen die daar op de radio ‘mogen’, ‘mogen’ dat alleen als mede-presentatoren (Froukje de Both en Kimberly van de Berkt) en niet als hoofdpresentatoren/DJ’s.

Is dit in leidinggevende sfeer dan beter? Meestal niet. Alleen Kink FM, Radio 4/6, Concertzender, Slam! FM en 100%NL kennen vrouwelijk radiomanagement. Jantien van Tol, Margreet Teunissen, Jacqueline Bierhorst, Gusta Korteweg en Denny Terpstra vervullen leidinggevende functies bij deze radiostations. Meestal resulteert dit – gezien de vrouwelijke presentatoren/jocks op de genoemde zenders in positieve effecten: het gehalte vrouwen is op de genoemde zenders meestal hoger dan bij andere zenders (al kan het op Radio 6 en Slam! FM beter). FunX is ook in staat vrouwen te programmeren, maar misschien is het denken met de maatschappij daar iets verder doorgedrongen dan sommige andere zenders.

Veelal beweren radiobazen dat vrouwen niet te vinden zijn. Ook is bewering wel eens waarneembaar dat vrouwen niet echt geschikt zouden zijn voor radio. Bij de zuiderburen in België bewijzen stations als VRT Donna, Q-Music maar ook RTBF Pure FM, RTBF Classic21 en Bel RTL dat het anders kan. Ook Duitse, Britse, Franse en Italiaanse radiostations bewijzen dit. In Nederland kan het ook, zoals eerder gesteld.

De helft van de bevolking met of zonder opzet uitsluiten op de best beluisterde radiozenders is in feite het negeren van hun bestaan. Kortom een nobele taak voor mensen als Harm Bruins Slot, Ruurd Bierman, Cees Vis (NOS Raad van Bestuur, formeel verantwoordelijk voor de programmering van Radio 1 t/m 6), Jan Westerhof (radiodirecteur Radio 1 t/m 6), Florent Luyckx (zendermanager Radio 3FM), Jan Willem Bruggenwirth (Talpa Radio-directeur voor Radio 538, Radio 10 Gold en Juize FM) en Kees Toering (zendermanager Radio 2) om daar alsnog verandering in aan te brengen. Of is het tijd dat een website als ‘radiobitches’ deze heren aanklaagt bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit met de beschuldiging van het bedoeld of onbedoeld vormen van een radiomannenkartèl!?

One thought on “COLUMN – Radiomannenkartèl”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *