DAB-dossier: EZ-ambtenaren volgen lijn regering niet

Ambtenaren van Economische Zaken hebben de afgelopen tijd de op 10 april uitgezette beleidslijn van staatssecretaris Heemskerk (PvdA) niet gevolgd. Martin S. Banga, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Commerciële Radio (NVCR) zegt desgevraagd dat deze na 10 april bezig is geweest met officiele overleggen met ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken die namens de staatssecretaris overleg voerden over hoe een vergelijkende toets kon worden uitgevoerd voor het DAB-dossier. Op 10 april had staatssecretaris Heemskerk zijn beleidslijn omtrent het veilen van DAB-frequenties echter al bekend gemaakt middels een brief aan de Tweede Kamer.

Banga is dan ook ‘verbijsterd’ over het gegeven dat aan de ene kant staatssecretaris Heemskerk deze lijn uitzet, terwijl ambtenaren een andere lijn uitzetten. Banga wil het overleg over de vergelijkende toets voortzetten en mogelijkheden verkennen om de DAB-frequenties voor de radiosector te bestemmen en niet voor algemene doeleinden. Banga is overigens voorstander van nieuwe compressietechnieken daarbij.

Edwin van Scherrenburg, woordvoerder van de staatssecretaris zegt desgevraagd dat er maar één beleidslijn is, zoals die is uiteengezet in een brief aan de Tweede Kamer op 10 april jl. en nog eens bevestigd in een vandaag aan de Tweede Kamer versturde brief. Van Scherrenburg zegt niet te weten van ambtenaren die andere zaken bespreken, maar zegt dat ambtenaren ‘van alles’ bespreken waarop uiteindelijk de staatssecretaris beleid maakt en dat het ministerie uiteindelijk één lijn heeft. De woordvoerder wil niet ingaan op het gegeven dat het beleid om te veilen al op 10 april jl. door de staatssecretaris was vastgesteld en uiteengezet en ambtenaren anders dan dat beleid handelden daarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *