UPC, Multikabel en @Home wijzigen digitale kabelaanbod

UPC, Multikabel en @Home wijzigen per 1 juli hun digitale kabelaanbod. De Zesko-kabelaars Multikabel en @Home doen dit in aanloop van een fusie begin volgend jaar van Casema, Multikabel en @Home, aangezien deze drie onderdeel zijn geworden van Zesko Holding.

Multikabel en @Home segmenteren daarbij voortaan hun pakketten in themapakketten die afzonderlijk kunnen worden afgenomen, voor 3,95 euro per maand voor ??n themapakket, 6,95 euro per maand voor twee themapakketten en 9,95 euro per maand voor het volledige pluspakket dat voortaan ‘Totaal’ pakket heet. Er blijven verschillen bestaan tussen het aanbod van Multikabel en @Home, maar dat verschil wordt wel verkleind.

Multikabel had voorheen een pluspakket (5 euro per maand), een pluspakket extra (9,95 euro per maand) en de mogelijkheid om een aantal kanalen los af te nemen. Dit wordt vervangen door het nieuwe concept waarbij pluspakket extra-kijkers het totaalpakket verkrijgen.
Performance wordt geschrapt uit het aanbod, terwijl de erotische kanalen worden opgenomen in het ‘totaalpakket’. Multikabel blijft vasthouden aan het op 1 januari jl. geintroduceerde principe dat voor het digitale standaardpakket 1,95 euro per maand boven het analoge standaardtarief moet worden betaald, tenzij een ander digitaal pakket wordt afgenomen (Film1/Sport1 abonnees moeten dit overigens weer wel betalen).

Multikabel schrapt meeste niet-westerse premiumpakketten

Multikabel schrapt de Indonesische zender Garuda TV, de Antilliaanse zender A-Tivi, de Surinaamse zender TeVe-Sur, de Aziatische zenders SET Asia en ZEE TV alsmede de Chinese zender TVBS Europe. Alleen het Turkse pakket blijft bestaan van de etnische kanalen bij Multikabel.
@Home onderverdeeld haar bestaande aanbod in de genoemde thema’s. Opvallend is dat bepaalde publieke (thema)zenders bij zowel @Home als Multikabel, alleen in de totaalpakketten beschikbaar zijn. Het gaat dan om o.a. HilversumBest en bij @Home ook om Cultura (NPS), 101
(BNN) maar ook de buitenlandse publieke zender ARTE. Bij de religieuze kanalen van resp. de Evangelische Omroep (Omega TV) en de NCRV (Geloven) alsmede de christelijke zender Family7 zijn bij @Home met de introductie van deze pakketindeling – net als thans het geval is – alleen te zien zijn bij afname van het totaalpakket waar ook de ‘harde’ erotische zenders Hustler TV en Private Spice onderdeel van zijn.

@Home zegt geen plannen te hebben om een digitaal standaardpakkettarief te introduceren.
UPC: nieuwe zenders vervangen geschrapte zenders

UPC voegt per 30 mei in haar digitale standaardaanbod The History Channel, 13the Street, RNN7 en Liberty TV toe als nieuwe zenders. Playboy TV wordt overgeheveld naar dit standaardaanbod dat 2,16 euro bovenop het analoge standaardtarief van 16,05 euro per maand kost.
UPC schrapt daarnaast negen zenders uit haar pluspakket (Totaal 20,21 euro per maand). De christelijke zender Family 7 wordt ten voordele van de EO-zender Omega TV geschrapt uit het pluspakket. De financieel-economische zender Bloomberg TV, de showbizzzender Star! (met wie UPC-zuster ChelloMedia vorig jaar een vertegenwoordigingscontract sloot vorig jaar) moet eveneens het veld ruimen net als de Duitse zender NDR Fernsehen, de Amerikaanse nieuwszender Fox News en de regionale publieke zenders TV Noord, TV Oost, TV West en TV Drenthe.

In het pluspakket bij UPC Digital zullen Sci Fi Channel (van NBC Universal),  de publieke
themakanalen ConsumentenTV (VARA), HumorTV (VARA), Nederland E (Educom), Omega TV (EO) tesamen met de Nederlandse muziekzender TV Oranje en Al Jazeera English de plek van de te schrappen zenders innemen deze week. Ook zullen Hallmark Channel en Travel Chanenl van het standaardpakket naar het pluspakket verhuizen.

Niet-Westerse zenders kosten meer bij UPC

De ontvangst van de Marokkaanse publieke zender RTM1, de Arabische nieuwszender Al Jazeera en de Arabische amusementszender MBC wordt duurder: deze zenders zijn voortaan onderdeel van het Arabische pakket dat 10 euro per maand extra kost bovenop het digitale standaardpakket. Ontvangst van deze kanalen (inclusief ART Movies, ART Variety en LBC Europe) via de UPC-kabel kost inclusief het analoge en digitale standaardpakket voortaan 28,21 euro per maand. Ook de publieke internationale Turkse zender TRT Int zal meer kosten: dit kanaal is voortaan onderdeel van het ‘Turkse’ premium pakket dat inclusief het digitale en analoge standaardpakket voortaan 26,21 euro per maand kost. Deze Turkse zenders zijn overigens allen vrij beschikbaar op satelliet.

UPC On Demand

Onlang introduceerde UPC zowel HDTV alsmede on demand-mogelijkheden. De films-on-demand dienst is inmiddels actief op het UPC-netwerk in Noord-Brabant. Per 11 juni komt daar Amsterdam bij waarna de dienst na verloop van tijd ook in de rest van het UPC-netwerk beschikbaar zal komen. UPC zal dan ook de dienst 10 dagen terug ‘Uitzending Gemist’ met het pluspakket verkopen voor 8,99 euro per maand.

UPC stelt dat met deze wijzigingen de ‘aantrekkelijkheid’ van de verschillende pakketten versterkt wordt voor haar klanten. Evenwel wordt met de wijzigingen meer dan duidelijk dat commerci?le motieven samen met capaciteitsgebrek belangrijke drijfveren zijn voor de wijzigingen. Ook de andere kabelaars lijken problemen te hebben met afdoende capaciteit voor hun digitale kanalen. Casema, de Zesko-kabelaar die de minste kanalen digitaal aanbiedt van de grote kabelaars, zal overigens in de zomermaanden naar verwachting VPRO 3voor12 Central en Nederland E (Educom) toevoegen aan haar digitale aanbod.

3 thoughts on “UPC, Multikabel en @Home wijzigen digitale kabelaanbod”

 1. Vreemd dat Casema niet mee gaat met @home en multikabel om keuze pakketten in te voeren.
  Casema zal hoop ik, als de fusie een feit is toch met meer digitale kanalen moeten komen omdat het verschil met vooral @home erg groot is.
  Een groot kabelbedrijf met dezelfde tarieven maar met grote verschillen in aanbod lijkt mij niet erg aantrekkelijk

 2. http://radio.nl/2003/home/medianieuws/010.archief/2007/06/120746.html

  DE 15 waar hun het dus waarschijnlijk over hebben zijn:

  Nederland 1
  Nederland 2
  Nederland 3

  Rtl 4
  Rtl 5

  Sbs6
  Net 5

  Belgie 1
  Belgie 2

  Duitsland 1
  Duitsland 2

  At5
  RTVNH
  Salto 1
  BBC 1

  Waarom de andere niet dan ?:

  De rest valt dus in de aanvullig en Arte blijkt dus nummer 16 te zijn en voorheen dus nummer 15. Wel raar want altijd het gevoel gehad dat hun niet verplicht waren door het wel en dan weer niet door geven. Waarom Arte niet meer nummer 15 is komt denk ik dan door RTVNH. Rtl 7 blijkbaar ook uit de lijst als verplichte want eerder zou deze verdwijnen voor een buitenlandse. Vraag me dan alleen af,hoe dat dan zat toen het nog Yorin heten.

  Een tijd werd op het kanaal van RTVNH daar BBCWorld op doorgeven ook nieuwnet9 en viel toen nog buiten de lijst.

  Salto 2 word alleen in Amsterdam door gegeven,dus duidelijk geen verplichte zender en BBC 2 is ook wel uit het pakket van bv Purmerend gehaald,ook geen verplichting. Veronica,Tien,NGGC,TRT heeft ook niet iedereen,net als voorheen The Box en nu Comedy central. MTV,Cnn en het wel bekende Raiuno & Tv E,Eurosport en Discovery en Arte problemen. Tv 5 werd nu ook voor het eerst weg gehaald,ook geen verplichting blijkbaar.

  Tot slotte het Upc kanaal,maar die is altijd medeverplicht en die teld eigelijk niet en hebben we eigelijk maar 31 kanalen. Nu voelt het meer als 30 omdat Tell Shell eigelijk gewoon een 2de upc kanaal is,omdat Upc het door geeft voor hun zelf. Upc moet Arte terug zetten op Freq 520.000 (27+)en Tell Shell een nieuw kanaal geven. Op 864.000 is nog ruimte zat,het oude Rtl 4 kanaal dat een beetje ruist ook. ­čÖé
  11 juli, 2007 05:43
  Anoniem said…

  Wil er ook nog aan toevoegen dat Arte vernederlandst moet worden. Het beste is door net als bij Tv5 Nederlandse sub toe tepassen bij sommige programma’s en voor de rest zoals het is. Of zoals bij NGGC met ook Nl reklame,naast subs. Kan makkelijk en en maakt comerceel gezie nog een stukje intersanter. De duitser of Franse voice over die soms over het Nederlands heel lulde kan dan vervangen worden door Duitse of Franse subs op zo’n moment. Tell Shell moet gewoon weg en Arte terug. Alleen al omdat mensen in de schulden kunnen komen,misschien nog wel erger is dan met Bel spelletjes. Dit was ook een reden dat Tell Shell eerst niet door gegeven zou worden en nu opeens kan het wel. Dan zou ik nog liever RNN 7 hebben als vervanging van Arte als Arte persee weg moest. Tell Shell is comerceel gezien helemaal niet aantrekkelijk voor de kijker,Viola Holt (RNN 7) meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *