VECAI & UPC sluiten accoord over kabeldoorgifte RTL 8

UPC en VECAI hebben – net als eerder Canal Digitaal Satelliet overeenstemming met RTL Nederland bereikt over de doorgifte van RTL 8. Zesko Holding (Casema, Multikabel en @Home) alsmede Koninklijke KPN NV (Digitenne van KPN en Interactieve TV van KPN) (nog) niet.

UPC Nederland bevestigt tegenover DutchMedia bij monde van Ronald van der Aart dat UPC RTL 8 vanaf het eerste begin zal uitzenden via zowel het analoge als digitale standaardpakket. Volgens Van der Aart was de kans op voorhand ‘heel klein’ dat UPC er met RTL Nederland niet uit zou geraken. Over details van het contract wil UPC geen mededelingen doen.

Ook VECAI, de kabelkoepelvereniging heeft een modelovereenkomst voor kabeldoorgifte gesloten met RTL Nederland ten behoeve van RTL 8. Dit heeft de voorzitter van VECAI, Aart Verbree DutchMedia medegedeeld. VECAI heeft de overeenkomst gesloten ten behoeve van de kleinere en middelgrote kabelexploitanten waaronder ook CAIW, waar Aart Verbree algemeen directeur van is. Voor de kabelaars die onder de Zesko-bedrijven vallen (@Home, Multikabel en Casema) is nog geen overeenkomst gesloten; deze hanteren – net als UPC – een volledig eigen beleid, los van de VECAI-modelovereenkomst. Bij Zesko Holding zou nog discussie over digitale uitzendingen van de RTL-zenders plaats vinden, aangezien RTL betaling zou verlangen daarvoor.

De VECAI-overeenkomst geldt als model voor o.a. Kabel Noord-Dokkum, CAI Harderwijk, Kabel TV Waalre en Delta NV. VECAI-directeur Rob van Esch stelt desgevraagd dat als deze overeenkomst wordt gevolgd door kabelaars kabelklanten van deze kabelaars RTL 8 analoog en digitaal zullen kunnen ontvangen. Naar verluid betaalt RTL Nederland voor de uitzending van RTL 8 op dezelfde wijze als Talpa TV BV die betaalt voor kabeldistributie. Hoelang de looptijd van de overeenkomst is, is onduidelijk. Kabelexploitanten dienen in de nacht van vrijdag op zaterdag technische aanpassingen plegen om RTL 8 op de voormalige Tien-kabelfrequenties te plaatsen.

KPN heeft nog geen overeenstemming over de uitzending van RTL 8 via haar Interactieve TV-platform alsmede Digitenne van KPN. Volgens woordvoerster Ewa Wolters is er discussie over de doorgiftetarieven en de hoogte van het tarief dat RTL wenst te ontvangen voor de uitzending. KPN is technisch wel klaar om bij een accoord de zender direct per zaterdag te laten uitzenden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *