RTL 8: binnenkort alsnog 17 uur per dag homeshopping; Luxemburgse uitzendlicentieproblemen

Op het kanaal van RTL 8 is overdag (vooralsnog) slechts drie uur per dag homeshopping (van LiveShop) te zien vanwege licentieproblemen in Luxemburg. Oorspronkelijk was het de bedoeling het nieuwe kanaal te voorzien van circa 17 uur per dag homeshopping. Binnenkort zal op dit nieuwe kanaal alsnog deze dagzendtijdinvulling haar doorgang vinden.

Volgens de EU-richtlijn mogen televisiezenders slechts drie uur per dag homeshopping uitzenden. Om meer te kunnen uitzenden is een aparte homeshoplicentie benodigd. Voor bijvoorbeeld RTL 4, RTL 5 en RTL 7, heeft RTL van de Luxemburgse regering daartoe uitzendlicenties onder de namen TeleShop 4, TeleShop 5 en TeleShop 7 verkregen. Overigens werkt SBS Broadcasting ook met soortgelijke licenties, zij het onder Nederlands recht (Via 5/Tele 6). In de RTL 8-uitzendschema’s stond tot afgelopen vrijdag TeleShop 8 met circa 17 uur per dag uitzendtijd aangekondigd. Op het laatste moment is dit geschrapt.

Welingelichte kringen melden dat er problemen zijn ontstaan doordat RTL niet tijdig in bezit is geraakt van een uitzendlicentie voor TeleShop 8. Een woordvoerder van LiveShop bevestigt desgevraagd dat zodra een homeshoplicentie is afgegeven LiveShop meer uren zal uitzenden op het kanaal van RTL 8. Volgens de woordvoerder is dit een kwestie van ‘weken’. De Luxemburgse regering dient deze TeleShop 8-licentie af te geven. Dan zal de geplande circa 17 uur per dag homeshopping worden uitgezonden op RTL 8. De Luxemburgse regering is op 27 juli voor het laatst bijeengekomen. Toen is ook de uitzendlicentie voor RTL 8 afgegeven. Sindsdien heeft de Luxemburgse regering niet meer vergaderd wegens reces. Vanwege afwezigheid kon een regeringsfunctionaris niet reageren op vragen hiertoe.

UPC – die desgevraagd niet in wil gaan op contracten – zou samen met ChelloMedia – bij de kabeldistributie-overeenkomst met RTL een bepaalde hoeveelheid zendtijd voor LiveShop (op RTL 8) zijn overeengekomen. ChelloMedia en UPC zijn als zusterbedrijven onderdeel van hetzelfde bedrijf, Liberty Global. Die hoeveelheid is nu ingeperkt tot 3 uur per dag. Volgens een woordvoerder van LiveShop zijn het afzonderlijke losse contracten die ‘volstrekt los’ van elkaar staan.

5 thoughts on “RTL 8: binnenkort alsnog 17 uur per dag homeshopping; Luxemburgse uitzendlicentieproblemen”

 1. 17 uur: te ZOT voor woorden! Dat je wat geld wilt verdienen met je zender is één ding, maar zo uitwonen met door Homeshopping zoveel uitzendtijd te verkopen is belachelijk.

 2. Vreemd: op tip staat bij rtl8 vanaf 15 september 17 uur homeshopping en in oktober is dat weer geheel verdwenenen……

  Overigens wel vreemd dat we eigenlijk in nederland geen dag tv hebben maar op dat moment 6 home shopping zenders… Blijf het erg jammer vinden.

 3. Opmerkelijk 17 uur homeshopping per dag.
  In de VS en bijvoorbeeld UK en Duitsland zijn er TV herhalingskanalen.
  TVLand, UK Gold 1+2 zjn successen, over Kabel1 / classics zal David misschien cijfers hebben.
  RTL heeft uren archief. Waarom dat niet (her)gebruikt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *