Sky Radio Groep: eerste half jaar 10 miljoen EBITA-winst op 24,5 miljoen euro omzet

Sky Radio Groep (Sky Radio, Radio Veronica, Classic FM en 50 % van TMF Radio) heeft 10,056 miljoen euro EBITA-winst gemaakt op 24,5 miljoen euro omzet over het eerste half jaar van dit jaar. Dit heeft het beursgenoteerde bedrijf Telegraaf Media Groep NV gerapporteerd.  Deze heeft 85 % van het radiobedrijf in handen. Het is voor het eerst dat dergelijke cijfers over Sky Radio Groep (actief) worden geopenbaard. In de periode 12 april tot en met 30 juni 2006 draaide Sky Radio Groep met een omzet van 12,3 miljoen met een EBITA-winst van 3,961 miljoen euro. EBITA staat voor winst voor belasting, amortisatie en rente. Volgens woordvoerder Hans Elekan heeft Sky Radio Groep haar verwachtingen behaald. De radiozenders behalen volgens de woordvoerder een onevenredig groter reclame-omzetdeel dan je uit de luistercijfers zou destilleren. Bij Sky Radio Groep zijn 131,7 volwaardige arbeidsplaatsen.

Telegraaf Media Groep NV nam vorige maand 56,9 % van de radiozendergroep over van ING Corporate Investment Participatie BV en de stichting Windwaeker die sinds 12 april 2006 een belang hadden in de radiozender. Volgens Telegraaf Media Groep NV had het uitgeversbedrijf toen weliswaar juridisch 28,1 % in handen, maar was het economische eigendom volledig geconsolideerd dankzij de onderlinge afspraken tussen Telegraaf Media Groep NV en de stichting Windwaeker/ING Corporate Investment Participitatie BV. Dit kwam doordat tot eerder dit jaar het mediawettelijk voor de Telegraaf Media Groep NV mogelijk was een controlerend belang in Sky Radio Groep te bezitten; nu het verbod op het bezit van radio/tv-zenders voor grote landelijke dagbladuitgevers is komen te vervallen, heeft Telegraaf Media Groep NV deze belangen   overgenomen. Volgens een woordvoerder is het volgens IFRS-regelgeving vereist dat de belangen als geconsolideerd worden gemeld.

Telegraaf Media Groep NV verkocht begin juli jl. haar 20 % belang in SBS Broadcasting SARL voor 433 miljoen euro waarna na boekwinst en gemaakte kosten 350 miljoen euro overbleven. Telegraaf Media Groep NV heeft het recht om per 1 juni 2008 12 % van de aandelen van ProSisbenSat.1 Media AG aan te kopen. Hiervoor houdt het uitgeversbedrijf de inkomsten in bewaring. Ook zonder aandelenbelang hebben twee Telegraaf-vertegenwoordigers zitting in de Raad van Commissarissen van ProSiebenSat.1 Media AG. Ad Swartjes en Marinus van Lent zetelen daar net als SBS-oprichter en thans algemeen directeur van MGM – in het hoogste orgaan van het op een na grootste Duitse mediabedrijf waar SBS onderdeel van uitmaakt en waar KKR en Permira samen een controlerend belang in hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *