Eerste half jaar RTL Group SA in Nederland: verhoogde omzet, lager resultaat

RTL Group SA heeft in Nederland over het eerste half jaar van dit jaar een hogere omzet behaald met een iets lager resultaat vergeleken met vorig jaar. Met RTL 4, RTL 5 en RTL 7 werd 189 miljoen euro aan omzet behaald; 20 miljoen euro meer dan vorig jaar. Desalniettemin daalde de tv-winst voor belasting, rente en amortisatie van 37 naar 27 miljoen euro, een daling van 27 %.

De Nederlandse dochter van het in Luxemburg gevestigde mediabedrijf verkreeg 6 miljoen euro van de overheid als tegemoetkoming voor (reeds) betaalde bijdragen van de vorig jaar ingetrokken FM-uitzendlicentie van RTL FM. Dit bedrag is tot stand gekomen dankzij een schikking tussen het ministerie van Economische Zaken en RTL Group SA waarmee juridische procedures van de baan waren.Volgens RTL Group SA waren de tegenvallende resultaten het gevolg van ‘hogere programmakosten’.

Toch wist RTL Group SA haar nettomarktaandeel in de Nederlandse televisiereclamemarkt in de Nederlandse markt te verhogen van 37,1 naar 39,5 %. Dit ging volgens de cijfers van RTL Group SA ten koste van onder andere Nederland 1, 2 en 3 (Stichting Etherreclame) die 20 % uit de markt haalde (vorig jaar 23 %) en ‘overige’ spelers (waaronder MTV Networks BV/Jetix e.d.) die vorig jaar tesamen 6,1 % en dit eerste half jaar 5,2 % uit de markt haalde. De totale markt aan televisiereclame steeg volgens RTL Group SA met 3,9 %. Vorige week maakte ProSiebenSat.1 Media AG bekend dat SBS Broadcasting BV en SBS Belgium NV in Nederland en Vlaanderen 9,2 % meer omzet te hebben gedraaid (gezamenlijk 200,2 miljoen euro).

Voor het hele jaar 2007 verwacht RTL Group SA voor Nederland een hogere omzet en een hoger EBITA-resultaat mede dankzij de overname van een aantal (voormalige) Talpa TV BV producties en Radio 538. RTL Group SA behaalde in het eerste half jaar van dit jaar in totaal 2,89 miljard euro aan omzet (1,3 % meer) met een EBITA-winst van 515 miljoen euro (7,7 % meer) en een netto winst van 358 miljoen euro (0,8 % meer ten opzichte van het eerste half jaar 2006). Met name de Duitse en Belgisch-Franstalige RTL-activiteiten droegen bij aan het verbeterde resultaat. De algemeen directeur van RTL Nederland verklaarde in een persverklaring dat de dalende operationele winsten ‘voldoen aan de verwachtingen’.

De effectuering van de overname van o.a. Radio 538 waarvoor Talpa Media Holding NV in ruil een belang van 26,3 % in RTL Nederland zal verkrijgen, wordt voor 1 oktober verwacht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *