FunX: lokale invulling anders

FunX heeft de lokale invulling van haar programmering sinds afgelopen week gewijzigd. De zender heeft volgens eigen zeggen een kwaliteitsslag gemaakt in haar programmering en richt zich meer dan voorheen op de luisteraar, waarbij afscheid is genomen van presentatoren en medewerkers die ‘geen groei en ontwikkeling’ voor de zender hebben betekent. De zender zegt de lokale uren voortaan van 12 tot 17 uur alsmede van 21 tot 23 uur te programmeren, oftewel zeven uur per dag. Voorheen was dit van 15 tot 20 uur (vijf uur). De uren van 12 tot 15 uur (Music Mix) omvatten daarbij non stop muziek met polls en n lokale reportage per uur onder de naam FunXtra. Volgens het radiostation zijn daarmee deze uren als volledig lokaal te beschouwen, in navolging van definities van het Commissariaat voor de Media. Voorheen waren deze uren volledig landelijk. Het lokaal geprogrammeerde middagprogramma Bits & Beats blijft onveranderd bestaan.

Het programma FunX Talk, dat op stadsniveau interactie met luisteraars bood, alsmede het programma in de spits dat per stadsregio verschilde, is komen te vervallen. Onder de naam FunX Forum biedt de zender voor stadsjongeren voortaan landelijk de mogelijkheid twee uur lang te discusseren over onderwerpen; het spitsprogramma is vervangen door het landelijke FunX Five.

‘s Avonds worden de lokaal ingevulde uren in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht tussen 21 en 23 uur uitgezonden onder de naam ‘Avondwinkel’, waarin het met name over uitgaan en evenementen gaat.

Willem Stegeman (directeur FunX) en Mezen Dannawi (programmadirecteur) willen dan ook niet spreken van een achteruitgang van het aanbod aan lokale invulling op de stadsjongerenzender. Onveranderd is het principe dat lokale uren met landelijk geprogrammeerde┬á muziek wordt ingevuld. “We kijken ook hier continu naar, om te bezien of het wellicht zinnig is dit te differentieren op termijn,” aldus Dannawi. De radiozender heeft met de lokale partners de nieuwe programmering afgestemd. Volgens Dannawi is voor de nieuwe programmering gekozen nadat bij luisteraars onderzoek gedaan is. De programmadirecteur wijst er op dat het vooral de bedoeling is dat de luisteraars het FunX merk ervaren met de invulling zoals die is. Jingles zijn de hele dag door veelal wel lokaal.

Met het nieuwe landelijke programma Forum denkt de zender meer dan voorheen inhoudelijke invulling te kunnen geven aan thematiek die bij stadsjongeren speelt. De reorganisatie van de per stadseditie georganiseerde content is volgens Dannawi niet uit financiele overwegingen voortgekomen; “we investeren meer dan voorheen in de programmering, als je bijvoorbeeld luistert naar onze reportages in FunXtra ” aldus Dannawi. FunX bestaat vijf jaar. Afgelopen voorjaar kreeg de radiozender in de gemeente Den Haag kritiek door een door de gemeenteraad aanvaarde nota, waarin de verantwoordelijk mediawethouder stelde dat de radiozender te veel landelijke ambities heeft, waardoor lokale financiering niet aan de orde meer hoeft te zijn per eind 2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *