Meerjarenbegroting NOS 2008: NOS met digitaal radiopakket

De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) komt binnenkort met een digitaal radiopakket van 25 radiokanalen. Dit blijkt uit de geopenbaarde meerjarenbegroting 2008 van de NOS. Naast de al bestaande zeven landelijke publieke radiozenders en de themazenders NOS Nieuws24 en Radio 2 Top2000, gaat het om subzenders van Radio 1, Radio 2, Radio 3FM, Radio 4, Radio 5 en FunX. Zo is een documentaire en interview zender (Radio 1) alsmede een cabaret/kleinkunst/luisterlied-zender (Radio 2), een Christelijke zender (Radio 5), een Hollands Gloriezender (Radio 5) en Radio 4 Live-zender en Musica Religiosa (Radio 4), Mega Top 50 (3FM), Serious Live (3FM) gepland a. FunX zal een flavours/hiphopzender krijgen. Het overgrote deel van de nieuwe radiothemazenders zal bestaan uit programma’s die al eerder zijn uitgezonden op Radio 1, Radio 2, Radio 3FM, Radio 4, Radio 5, Radio 6 en FunX. De kanalen zullen met ‘minimale middelen’ worden gemaakt uit bestaande begrotingen van de bestaande radiobegroting. Ook wil de NOS Raad van Bestuur de mogelijkheid onderzoeken van een themazender die met name in het teken zal staan van de Islam. Hierop wil de NOS in de meerjarenbegroting 2009 op terug komen. Voor de nieuwe kanalen vraagt de NOS Raad van Bestuur de minister van OCW om goedkeuring. In de optiek van de NOS voldoet de publieke omroeporganisatie met de kanalen aan ‘de democratische, sociale en culturele behoeften en bijdragen aan de nadere invulling van de wettelijke taakopdracht’. Daarbij is geen extra budget aangevraagd. Distributie van de kanalen zal via de digitale kabel, internet en andere platforms moeten plaats vinden. De meerjarenbegroting 2008 heeft het overigens niet over de talloze radiothemakanalen die omroepverenigingen actief hebben lopen op internet. (c) DutchMedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *