RNW verkast Europese kortegolf naar Duitsland, Zweden, Frankrijk en Rusland

Radio Nederland Wereldomroep (RNW) verhuist al haar Europese kortegolfuitzendingen naar het buitenland. Vanaf 28 oktober zullen de kortegolfuitzendingen voor Nederlanders in Europa (buiten Nederland) voortaan vanuit zendstations in Duitsland (Brandenburg en Bayern), Frankrijk, Zweden en Rusland vandaan komen. Ook alle nu nog in Zeewolde actieve digitale DRM RNW-uitzendingen zullen naar het buitenland verhuizen. De uitzendingen in Europa op werkdagen tussen 13 en 17 uur op de kortegolf komen te vervallen. Op satelliet en internet blijven o.a. RNW 1, RNW 2 en RNW 3 wel 24 uur per dag uitzenden. Thans zendt RNW 1 met de Nederlandse uitzendingen op kortegolf uit van 7 tot 19 uur en 22 tot 00 uur. In het nieuwe schema zal RNW 1 ook uitzenden via de middengolf. Het programma voor truckers (Onderweg) zal dagelijks van 10 tot 12 uur worden uitgezonden op 1296 kHz vanuit Engeland.

Volgens woordvoerster Marjolein Klaassen-Hulst zijn deze veranderingen een gevolg van een aanbesteding van de kortegolfzenderexploitatie. Deze hebben (volgens de meerjarenbegroting van RNW) een ‘voorziene besparing gerealiseerd door de zendtijd onder te brengen bij verschillende Europese providers.’ Hulst benadrukt dat de ontvangstkwaliteit in takt zal blijven en zelfs zal verbeteren. Alhoewel voor het eerst sinds decennia geen kortegolfuitzendingen meer vanuit zendstations in Nederland meer zullen plaatsvinden vanaf 28 oktober, is RNW wel een optie met Koninklijke KPN NV (KPN Broadcast) overeengekomen om eventueel later weer vanuit Zeewolde (Flevoland) uit te zenden.

Reden van het schrappen van de kortegolfuitzendingen van 13 tot 17 uur is dat volgens Hulst deze ‘minder’ beluisterd worden en met het schrappen de uitzendkwaliteit op andere uren kunnen worden verbeterd en versterkt. De Engelstalige uitzendingen (RNW 2) en anderstalige uitzendingen waren in Europa al eerder gestopt via de kortegolf. Volgens Hulst is bezuiniging bij deze veranderingen niet als drijfveer gebruikt. RNW is niet bevreesd voor mogelijke onderbreking van de uitzendingen door Rusland bij mogelijke onwelgevallige uitzendingen. “Het lijkt ons onwaarschijnlijk en heeft ons nooit prolemen opgeleverd. We zijn daar nu al vanuit uit. Mocht het wel een probleem vormen ooit, dan kunnen we andere zenders inzetten en daar direct op inspelen en andere zenders voor inzetten.” aldus RNW-woordvoerster Klaassen-Hulst. De Europese RNW-kortegolfuitzendingen vanuit Zeewolde startten in 1985; daarvoor kwamen de uitzendingen vanuit Lopik. RNW heeft 60 jaar met Nederlandse kortegolfzenders uitgezonden.

4 thoughts on “RNW verkast Europese kortegolf naar Duitsland, Zweden, Frankrijk en Rusland”

 1. Goedendag, over de kwaliteit van de kortegolf uitzendingen was niet iedereen te spreken die er naar luisterden. Heel veel fading en storing.
  Had dat niet te maken met het vermogen van de zenders?
  Waarom waren de duitse,engelse kortegolfzenders wel goed te ontvangen/ (meer vermogen)

  Kom het vermogen van de zenders niet groter worden?
  Of waren jullie aan beperkingen gebonden?

  Ik vind het jammer dat de NEDERLANDSE WERELDOMROEP nu van uit buitenland moet gaan opereren.

  Gr.Freddy .

 2. Waarom blijft de voor osn land gereserveerde langeolf frequentie altijd onbenut. deze zou heel Europa kunnen bestrijken . Let op 198 KHZ van de BBC!

 3. Ik vraag me nu af of het kortegolfstation in Flevoland nu geheel ongebruik blijft of dat het wordt ontmanteld.
  Zijn er nog andere gebruikers?

 4. Kortegolf propagatie werkt door signalen van geioniseerde lagen in de ionospheer te reflecteren. Als je te dicht bij de zender in de buurt zit is het signaal vaak zwak, omdat het nog 50km boven je zit, in plaats van op de grond.

  Gebruik van zenders ietsjes verder weg kan het signaal verbeteren.

  Ik zelf luister naar de wereldomroep in New Hampshire, in het noordoosten van de Verenigde Staten. De uitzendingen uit Bonaire komen hier altijd uitstekend aan, terwijl de uitzendingen uit Sackville (Canada) vaak nog niet op de grond zijn waar ik woon – een 1000km verder naar het zuiden zijn de signalen uit Sackville wel prima te horen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *