Grote kabelaars: slechts geringe verhoging tarief; CAIW verhoogt forser

De twee grote kabelaars van Nederland verhogen hun uniforme kabeltarieven per 1 januari aankomende in een geringe mate. Met een marge van 1,3 % tot 2,9 % zijn de geharmoniseerde tarieven in één jaar tijd verhoogd bij Zesko Holding naar 15,90 euro per maand en bij UPC naar 16,37 euro per maand. Voor het Zesko-smaldeel Casema betekent de tariefsverhoging 2,9 % meer abonnementskosten ten opzichte van 1 januari jl; bij Multikabel is dat 1,3 % en bij @Home 2,6 %. Bij UPC is dit percentage 2 %. Delta Kabelcomfort verhoogt haar tarieven niet (ongewijzigd 15,65 euro per maand). De genoemde tarieven gelden niet voor enkele gemeenten die nog geldende gemeentelijke contracten hebben met afwijkende, lagere tarieven.

CAIW verhoogt haar tarief wél. De afgelopen jaren verhoogde het westlandse kabelbedrijf haar tarief telkens met één euro per maand, waarmee het nu uitkomt op 14,95 euro per maand, een verhoging van 7,2 %.

Het standaard digitale kabelaanbod is bij CAIW, Delta Kabelcomfort en Zesko Holding inbegrepen bij de abonnementsprijs (vanaf het eerste kwartaal ook bij Multikabel). Bij UPC wordt de prijs voor het digitale standaardaanbod voor alle abonnees 19,36 euro per maand (inclusief analoog).

Thans gelden er geen regels die kabelaars verhinderen om hun tarieven verder te verhogen, aangezien eerst de Europese Commissie en daarna de rechter afgelopen zomer de marktbesluiten van Opta vernietigden, alhoewel het begrip aanmerkelijke marktmacht in stand is gebleven. UPC en Zesko Holding hebben er desondanks niet voor gekozen hun tarieven fors te verhogen.
Volgens Zesko/Casema-woordvoerder Gradus Vos heeft het bedrijf hiervoor niet gekozen omdat het bedrijf gekeken heeft hoe de markt functioneert en hoe het bedrijfseconomisch draait, waaruit geconcludeerd is dat dat niet nodig is. Zesko/@Home woordvoerder Bart Ledegang stelt dat het risicovol is in verband met concurrentie en mogelijk abonneeverlies: “wij willen de klanten niet nodeloos op kosten jagen, het moet voor ieder een acceptabel tarief zijn,” aldus Ledegang. Ronald van der Aart van UPC Nederland zegt desgevraagd dat het ‘niet gaat om prijsmaximalisatie’. “Het gaat nadrukkelijk om de prijs/kwaliteitverhouding. We zijn wèl een commercieel bedrijf, en nu is slechts een kleine correctie op inflatie nodig. Meer is niet nodig, het is een concurrerende markt,” aldus de UPC-woordvoerder.

Ewa Walters zegt namens toezichthouder OPTA ook geconstateerd te hebben dat de prijzen slechts beperkt stijgen. “Het is gunstig voor de consument. We zullen dit betrekken bij onze marktanalyses”, aldus de OPTA-woordvoerster. Kabelexploitanten ontkennen dat ze omdat nog een nieuw besluit van OPTA over de marktanalyses moet worden genomen bewust voorzichtig zijn geweest. Volgens de woordvoerders was dit geen onderdeel van de besluitvorming over de tarieven voor 2008. Ook onderlinge afspraken tussen kabelaars over de tarieven worden ontkend. Toch valt op dat bij de tariefstelling voor het analoge pakket is voor 90 % van de Nederlandse kabelhuishoudens (Zesko en UPC) omvat een marge van 47 eurocent per maand (UPC 16,37 euro per maand; Zesko Holding 15,90 euro per maand). Een aantal jaar geleden hebben de kabelaars hun tarieven opgetrokken naar het huidige niveau al dan niet in het kader van tariefharmonisaties.

One thought on “Grote kabelaars: slechts geringe verhoging tarief; CAIW verhoogt forser”

  1. Gunstig voor de consument?

    Het zijn gewoon absurde tarieven die je maandelijks moet betalen.
    In Duitsland en Engeland betaal je niks om de belangrijke zenders te kunnen zien.Het wotdt tijd dat de politiek ingrijpt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *