Het Gesprek: analoge distributie voortaan samen met EuroNews

De interviewzender Het Gesprek (van Ruud Hendriks, Frits Barend en Derk Sauer) heeft nieuwe distributie-overeenkomsten gesloten opdat na 15 december de zender te zien blijft via de analoge kabel in het grootste deel van Nederland. Ook zal de zender haar digitale kabeldistributie uitbreiden. De uitzending via LiveShop zal per zaterdag worden beëindigd.

In een overeenkomst met de pan-europese publieke nieuwszender EuroNews is overeengekomen dat waar EuroNews analoge kabeldistributie heeft, Het Gesprek dagelijks van 16 tot 01 uur te zien zal zijn vanaf komende zaterdag. EuroNews zal via de kabel voortaan alleen digitaal 24 uur per dag te zien zijn via de digitale standaardpakketten van alle kabelaars. In Amsterdam en Rotterdam zal Het Gesprek in combinatie met EuroNews al per vrijdag 14 december te zien zijn via de analoge kabel op de plek waar nu nog LiveShop uitzendt. Het Gesprek heeft hiertoe met UPC Nederland een distributie-overeenkomst getekend en wordt in de twee grootste Nederlandse steden ‘eigenaar’ van dit kabelkanaal. Dankzij de overeenkomst tussen EuroNews en Het Gesprek kan EuroNews (weer) uitzenden in Rotterdam en Amsterdam, terwijl Het Gesprek haar dekking gecontinueerd ziet in de rest van Nederland op de analoge kabelcapaciteit van EuroNews.

Distributie bij Zesko Holding deels via Etalagekanaal

Bij Zesko Holding (Casema, Multikabel, @Home) heeft EuroNews nagenoeg volledige dekking. In de Casema-gebieden waar EuroNews niet te zien is, zal de combinatie EuroNews/Het Gesprek per begin januari via het Etalagekanaal te zien zijn. Dit geldt ook voor steden als Utrecht en Den Haag. Ruud Hendriks verwacht namens Het Gesprek dat de distributie bij Casema in de gebieden waar EuroNews niet analoog via de kabel te zien is, voor een langere periode. Aangezien nu nog bij Casema GoedTV te zien is via het ‘Etalagekanaal’ en vanaf 19 december tot kerst ‘3FM Serious Request TV’ met aansluitend HilversumBest, heeft de Zesko-kabelaar er echter voor gekozen om vooralsnog tot begin volgend jaar Het Gesprek niet beschikbaar te stellen in die gebieden waar EuroNews niet te zien is. Volgens een woordvoerder is dit in de kerstperiode gedaan omdat Casema van mening is dat HilversumBest een aantrekkelijke programmering heeft die ze haar analoge kijkers niet wil onthouden. HilversumBest is een publieke themazender die archiefmateriaal van vooral amuserende programma’s uit het verleden toont.

En LiveShop?

LiveShop zal in Amsterdam en Rotterdam bij UPC Nederland vanaf vrijdag niet langer analoog via de kabel worden gedistribueerd. In de rest van Nederland blijft LiveShop (vooralsnog) wèl analoog te zien, waarbij vanaf komende zaterdag LiveShop (weer) 24 uur per dag haar analoge kabelcapaciteit zal inzetten. Bij Casema verving de homeshopzender begin oktober de naar het digitale pakket gemigreerde commerciele nieuwszender BBC World. De toekomst van de analoge kabeluitzending van LiveShop is overigens onzeker, aangezien de zender aankondigde zich vooral te richten op een digitale toekomst. De verwachting is dat omstreeks 1 maart LiveShop haar eigen analoge 24 uur per dag-kabeluitzendingen via het eigen kanaal in heel Nederland zal staken om digitaal voort te gaan. LiveShop is onderdeel van ChelloMedia, dat op haar beurt onderdeel is van Liberty Global, waar ook UPC onderdeel van is. UPC zegt desgevraagd dat de keuze voor de vervanging van LiveShop in Amsterdam en Rotterdam is geschied nadat LiveShop zich in beide steden heeft teruggetrokken en de combinatie van Het Gesprek met EuroNews uiteindelijk een goede keuze is gebleken.

Het Gesprek’s digitale kabeldistributie?

Digitaal blijft Het Gesprek via de kabel te zien via het zogeheten pluspakketten. Bij @Home is dat via het keuzepakket Kennis & Nieuws, dat binnenkort ook bij Casema en Multikabel zal worden geintroduceerd. De zender zal vanaf vermoedelijk 9 januari de digitale kabeluitzending via Casema/Multikabel kunnen starten via de pluspakketten. Bij o.a. UPC en CAIW blijft Het Gesprek in het digitale standaardpakket opgenomen. Volgens een woordvoerster heeft Het Gesprek bij Zesko Holding (Casema, Multikabel en @Home) er voor gekozen om in pluspakketten digitaal uit te zenden, aangezien ‘nu aanzienlijke analoge distributie is gerealiseerd voor de langere termijn’.

In Vlaanderen begint Het Gesprek ook aan kabeldistributie. Vanaf deze week zal de zender één uur per dag via de Vlaamse zender Actua TV (digitaal) te zien zijn via o.a. Liberty Global-dochter Telenet. Het Gesprek hoopt de komende maanden meer distributie in Vlaanderen te realiseren en werkt aan een Vlaamse versie; de zender is al te zien via satelliet bij TV Vlaanderen.

Voor Het Gesprek zijn de nieuwe overeenkomsten cruciaal voor het voortbestaan. Volgens mede-oprichter Ruud Hendriks is direct na de lancering een orientatieperiode gestart om distributie na 15 december zeker te stellen. “Als het aan mij lag, kondigden we dit eerder aan”, aldus Hendriks. De overeenkomsten waren echter complex, alsmede het aantal betrokken partijen, waardoor de aankondiging pas kort te voren gedaan. Zonder continuerende analoge kabeldistributie stond de toekomst van Het Gesprek op het spel, zo bekent Hendriks.

Menno Hidajattoellah, distributievertegenwoordiger van EuroNews in Nederland, zegt desgevraagd de overeenkomst aan te zijn gegaan omdat hiermee een kans lag om in de twee grootste steden distributie te verkrijgen en om geleidelijk aan een migratiepad naar digitale distributie uit te zetten. Volgens Hidajattoellah is hetgeen BBC World heeft gedaan in een aantal kabelgebieden (het afschakelen van analoog ten gunste van digitaal) niet handig voor de kijkers. Voor EuroNews denkt de distributievertegenwoordiger voor de kijker een sympathiekere oplossing te hebben gevonden, waarbij de doelgroepen van de pan-Europese nieuwszender en Het Gesprek bij elkaar aansluiten zonder de analoge distributie gelijk overboord te gooien in een digitaal migratiepad. Het Gesprek hoopt nog met Koninklijke KPN NV tot een overeenkomst te komen, opdat ook via Digitenne van KPN de zender beschikbaar zal komen, naast uitzending via de analoge en digitale kabel en satelliet (Canal Digitaal Satelliet).

3 thoughts on “Het Gesprek: analoge distributie voortaan samen met EuroNews”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *