C-ClassicTV & LiteTV: nieuw Nederlands muziektelevisie-initiatief

Onder de naam LiteTV en C-ClassicTV gaan morgen (maandag 17 december) twee nieuwe Nederlandse muziektelevisiekanalen van start. Dit hebben de initiatiefnemers DutchMedia laten weten. De zender zullen initieel alleen bij CAIW (in het zogeheten ‘taste’) pluspakket worden aangeboden. LiteTV richt zich met non stop soft pop muziek van ‘grootse’ artiesten uit de afgelopen decennia op 30+ers en met name op vrouwen. C-ClassicTV brengt populair laagdrempelige klassieke muziek.

LiteTV en C-ClassicTV zijn initiatieven van 2Connect Media. Dit bedrijf van Vranz van Maaren en Robert Herder, startte afgelopen jaar met de non-stop audiodienst XLNT Radio. 2Connect bezit 70 % van de nieuwe zenders. Partners zijn Sony BMG en het facilitair bedrijf NRD (van Nico Dick) die elk 15 % van de nieuwe zenders verkrijgen. Sony BMG is een joint venture van Sony Corporation en Bertelsmann AG.

De formats lijken in feite op televisieversies van respectievelijk Sky Radio en Classic FM, waar beide initiatiefnemers in het verleden leidinggevende posities bekleedden. Beide tv-zenders zijn reclameloos en omvatten puur muziek, die gericht zijn op volwassen doelgroepen, en niet zoals de meeste muzikale televisiezenders op jongeren. Voor Sony BMG is C-ClassicTV een middel om klassiek te kunnen promoten, iets dat tot op heden slechts beperkt mogelijk was. Thans is alleen de serieuze Frans/Europese muziekzender Mezzo als klassieke muziekzender landelijk beschikbaar. Onlangs startte BravaHDTV als nieuw Nederlands opera muziekkanaal, maar deze is slechts beperkt beschikbaar voor HDTV-kijkers. C-ClassicTV omvat werken van bijvoorbeeld Andrea Bocelli, Charlotte Church, als Paul Rots en Il Divo maar wil ook een podium bieden aan Nederlandse artiesten. LiteTV zal in navolging van het non stop audiokanaal Lite FM (van XLNT Radio) een mix van artiesten als Celine Dion, Marco Borsato, Tina Turner, Phil Collins en Michael Jackson omvatten.

Naast CAIW, die actief is in gebieden als het Westland, Midden-Delfland, Aalsmeer, Uithoorn, Schiedam, IJsselstein, Gouda en Loenen, is het de bedoeling dat de nieuwe zenders landelijk via digitale pakketten beschikbaar komen. Vanaf begin januari zal C-ClassicTV ook via het digitale pakket van exploitant Delta Kabelcomfort worden aangeboden in Zeeland. Met andere grote kabelaars (Zesko Holding en UPC) hopen de initiatiefnemers van de kanalen in de eerste helft van 2008 tot overeenstemming te komen opdat deze landelijke dekking wordt gerealiseerd. Ook hebben de initiatiefnemers plannen om Lite TV in Duitsland op de markt te brengen. Na Musiqlub (dat tot nu toe alleen op internet actief is), zijn LiteTV en C-ClassicTV het tweede muziekinitiatief die naast TV Oranje/BravaHDTV het muziekzendermonopolie van MTV Networks doorbreekt.

De Nederlandse dochter van het Bertelsmann-bedrijf RTL Group SA trachtte de afgelopen jaren tevergeefs een klassieke muziekzender (RTL Klassiek) te starten, maar faalde daarin omdat het niet tot distributie-afspraken wist te komen.

UPDATE:

De zender blijken in tegenstelling tot aangekondigd nog niet te zijn gestart. De verwachting is dat CAIW de komende dagen de zenders alsnog zal aanbieden aan haar abonnees…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *