Q-Music, Radio 538 en Sky Radio herstarten FM eXtra experimenten

De radiostatiostations Q-Music Nederland, Radio 538 en Sky Radio hebben de FM eXtra experimenten herstart. In de afgelopen week hebben de radiostations de zenderoperators Broadcast Partners, resp. KPN Broadcast opdracht gegeven de FM eXtra uitzendingen te hervatten. En aldus zenden de drie landelijke radiostations opnieuw uit in de digitale standaard waarin op een analoog in gebruik zijnde bestaande FM-frequentie parallel digitaal kan worden uitgezonden.

Radio 538 (dat in handen is van RTL Nederland) doet dit met haar eigen station alsmede de Talpa Radio-zenders Radio 10 Gold en Juize FM via de FM-zenders Hilversum, Rotterdam, Amsterdam en Terneuzen. Q-Music (dochter van De Prrsgroep NV) doet dit via de zenders Lopik, Rotterdam en Zeeland met zusterzender Radio BemBem, terwijl Sky Radio (85 % dochter van Telegraaf Media Groep NV) uitzendt met TMF Radio (joint venture van Sky Radio met MTV Networks) en Classic FM.

Volgens Martin Banga, directielid van Sky Radio Groep en voorzitter van de branche-organisatie Nederlandse Vereniging van Commerciele Radio (NVCR), is de reden van de hernieuwde ‘experimenten’ dat de ‘afdeling techniek’ nog wilde experimenteren. Eerder verklaarde Banga dat Sky Radio gestopt was dat ‘gebleken is dat FM eXtra niet op overzienbare termijn het migratiepad naar digitale distributie van radio kan bieden’. Banga blijft deze stelling innemen.

DutchMedia meldde eerder dat op basis van welingelichte kringen geconcludeerd kon worden dat het politiek signaal was richting PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk en zijn stelling name in een brief aan de Tweede Kamer. Deze gebruikte de FM-eXtra experimenten als argument voor de stelling dat extra frequentieruimte was gecreëerd waardoor (in het kader van de DAB-frequentieuitgifte) in zijn optiek nog ruimte voor mobiele analoge en digitale radio ontstond. Enige maanden later blijkt – volgens wederom welingelichte kringen het middel van het staken van de FM eXtra uitzendingen niet langer zinvol, ook al blijven radiostations de medio november ingenomen stellingname van Heemskerk bestrijden. De beslissing van de radiostations om de FM eXtra-uitzendingen te hervatten is overlegd in NVCR-verband.

One thought on “Q-Music, Radio 538 en Sky Radio herstarten FM eXtra experimenten”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *