Zesko Holding/Canal Digitaal Satelliet en Koninklijke KPN bieden op eredivisie voetbalrechten

Zesko Holding en Canal Digitaal Satelliet hebben gezamenlijk een bod gedaan op de eredivisierechten. Dit bevestigen zowel een woordvoerder van Zesko Holding (Casema, @Home en Multikabel) als een woordvoerder van Canal Digitaal Satelliet. Ook Koninklijke KPN heeft een bod gedaan, zo bevestigt een KPN woordvoerder tegenover DutchMedia. De NOS, Liberty Global’s Chello Media (Sport1) en Tele2 willen desgevraagd geen mededelingen doen. RTL Nederland verklaarde in Adformatie bij monde van commercieel directeur Frank Eijken te reageren ‘maar dan met een verrasssend voorstel’. Of er andere bieders zijn is onbekend, de Eredivisie NV wil daar geen commentaar over geven.
Een woordvoerder van ProSiebenSat.1’s SBS Broadcasting BV zegt desgevraagd dat zijn bedrijf bewust geen bod heeft gedaan. Volgens de woordvoerder was er vanuit de informatie die het bedrijf over de voetbalrechten beschikbaar had, met de samenvattingen geen businessmodel te creĆ«ren op basis waarvan de omroep afdoende zakelijk profeit kon behalen. Talpa Media Holding NV, die drie jaar geleden verassenderwijs de samenvatrechten wist te bemachtigen, heeft dit keer geen bieding gedaan, anders dan indirect via RTL Nederland, waar ze een minderheidsbelang (26,3 %) in heeft.

Het is onduidelijk waar de combinatie Zesko Holding/Canal Digitaal Satelliet exact op heeft geboden (liverechten via betaaltelevisie, on demand, internet en/of samenvatrechten en/of overige rechten).1 Volgens een woordvoerder van Zesko Holding is de reden van het bod het voetbal ‘zo breed mogelijk’ aan te bieden en ‘het liefst voor een prijs die interessant is’. Zesko Holding wil (samen met Canal Digitaal Satelliet) de wedstrijden ook los gaan aanbieden in pay-per-view modus. Zesko Holding hoopt in mei de eerder aangekondigde, maar door allerlei redenen vertraagde introductie van interactieve digitale tv-diensten te introduceren als de nog onbekende nieuwe merknaam in gebruik wordt genomen die de merken @Home, Casema en Multikabel moet vervangen. Via dit platform – dat mogelijkerwijs enigszins zal lijken op hetgeen UPC Nederland aanbiedt – kunnen video-on-demand en multimediadiensten worden aangeboden. Zesko Holding wil de wedstrijden ook in HDTV-modus aanbieden.

Prijstechnisch kiest Zesko Holding ervoor de wedstrijden voor een breed publiek voor een zo laag mogelijke prijs aan te bieden, waarbij ook losse wedstrijden kunnen worden afgenomen, opdat een keuze bij de kijker komt te liggen. Zesko Holding wil niet gaan voor exclusiviteit. Volgens het kabelbedrijf is dat juist een van de redenen dat live voetbal tot het vorig seizoen (toen dat nog niet via de kabel beschikbaar was) minder kijkers bereikte.Zesko Holding zegt desgevraagd dat mocht ze rechten verkrijgen ze deze niet-exclusief wil houden maar ook aan andere partijen als KPN, Tele2, Liberty Global’s UPC/ChelloMedia zal aanbieden. Zesko Holding geeft toe dat met het voetbal het niet per se zo is dat men massaal nieuwe abonnees verkrijgt, maar een belangrijke reden om te bieden is dat men de eigen kabelklanten niet van voetbal verstoken wil laten zijn.
Koninklijke KPN NV wil niet ingaan op achtergronden van de bieding anders dan de melding dat het met een half miljoen televisieklanten (via Digitenne van KPN en IPTV) van belang vindt om content als voetbal aan te bieden. Opvallend is echter dat Koninklijke KPN eerst aankondigde afscheid te nemen van content, maar nu wel een bieding te hebben gedaan op het live voetbal. Op de vraag of KPN zich te zijner tijd zal melden bij de verdeling van de live rechten van de Champions League kon de woordvoerder niet antwoorden.

UPDATE: in een persbericht heeft Liberty Global’s ChelloMedia verklaard op de liverechten van het Eredivisievoetbal ten behoeve van Sport1 te hebben geboden. De aankomende nieuwe algemeen directeur van RTL Nederland, Bert Habets stelde op de eigen zender RTL Z (RTL 7) dat deze ook zonder voetbal kon, maar dat het een ‘nice to have’ waarde heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *